Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Κέρδη για τους επιχειρηματίες της ανακύκλωσης, άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους»

«Κέρδη για τους επιχειρηματίες της ανακύκλωσης, άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους»

anakyklwsh

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης  σύμφωνα με την οποία όταν η ανακύκλωση εξυπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος τότε οι πρώτοι ανακυκλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

«Συνάδελφοι, άνεργοι, νέοι

Από αυτή εδώ τη φιέστα του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν καλούμαστε απλά να συμβάλλουμε για να αυξηθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να προστατευτεί καλύτερα το περιβάλλον.

Μας καλούν να συμβάλλουμε καλύτερα ώστε οι επιχειρηματίες στο κλάδο της ανακύκλωσης να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που ήδη βγάζουν. Ο κλάδος αυτός είναι ένας από τους κλάδους που μέσα στη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης έχει μεγάλη κερδοφορία.

Ενώ οι επιχειρηματίες κερδίζουν από την άλλη οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Βιώνουν καθημερινά τη πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση , οι Ελληνικές Κυβερνήσεις όπως και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, για λογαριασμό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Πως εκφράζεται αυτό;

  • Με απλήρωτους εργάτες για μήνες , όπως συμβαίνει στην εταιρεία Manasiev πρώην ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία μάλιστα παίρνει τα απορρίμματα ( μπλε κάδοι) του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και από άλλους Δήμους του Πολεοδομικού μας συγκροτήματος και της Υπαίθρου.
  • Με άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλα σχεδόν τα εργοστάσια της περιοχής μας. Υπάρχουν ελλείψεις σε ρουχισμό , γάντια, μάσκες που ακόμα και τα ίδια δεν επαρκούν για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλειάς, τουαλέτες δίπλα στα σκουπίδια , έλλειψη εξαερισμού, ύπαρξη νοσοκομειακών αντικειμένων στα εργοστάσια κ.α.
  • Με θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα όπως στο εργοστάσιο ανακύκλωσης D-NET πέρυσι από ηλεκτροπληξία καθώς δεν υπήρχε αντιηλεκτροπληξιακό σύστημα.
  • Με τη πρόσληψη συμβασιούχων στους Δήμους , οι οποίοι είναι ανακυκλώσιμοι χωρίς σταθερή εργασία, πολλές φορές απλήρωτοι για πολύ καιρό. Είναι μια κατάσταση που και με ευθύνη του Κράτους του  Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και των Υπόλοιπων Δήμων απαξιώνονται οι δομές και ανοίγει ο δρόμος ώστε οι επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στο τομέα αυτό με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους και συνολικότερα για το λαό.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν χωράνε σε μια ανακοίνωση. Δείχνουν όμως ότι αυτοί που κόπτονται για την ανακύκλωση ( Δήμος , επιχειρηματίες , κράτος) δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ανακύκλωσης όπως και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το γρήγορο επιχειρηματικό κέρδος , που πατάει στη πλάτη των εργαζομένων .

Οι εργαζόμενοι στο κλάδο αλλά και ο λαός της πόλης μας συνολικά δεν πρέπει να απορρίψουν γενικά την ανακύκλωση, αλλά να εντείνουν τη πάλη και τον αγώνα τους κόντρα στη πολιτική που υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών στα μπλόκα του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι υπάρχει στη χώρα μας ένα σημαντικό πρωτοπόρο τμήμα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων των σπουδαστών που παλεύει σθεναρά και αντρίκια τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, που δεν υποκύπτει στη προπαγάνδα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των εργοδοτών, που υψώνει το ανάστημα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυτός είναι ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή, σε μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο ίδιος ο λαός , που θα έχει τα εργοστάσια , τις επιχειρήσεις στα χέρια του. Εκεί μόνο η ανακύκλωση θα είναι προς το συμφέρον του λαού! Με διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή με εργοστάσια ανακύκλωσης στα οποία θα αξιοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας , ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ