Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Νέες σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία

  28-04-2016

  syria-al-kainta

  Η ανάφλεξη σφοδρών συγκρούσεων στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα από αργά το βράδυ της Τετάρτης και η συνέχιση της ρίψης πυρών από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλούς προς την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς, είναι στοιχεία που δημιουργούν νέα δεδομένα στη λεγόμενη «ενδοσυριακή διαπραγμάτευση» υπό τον ΟΗΕ, που είναι σε εξέλιξη στη Γενεύη (ο νέος κύκλος αναμένεται στις 10 Μάη). Σε αυτό το πλαίσιο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, απηύθυνε χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες από τη Γενεύη έκκληση σε Ρωσία και ΗΠΑ να κρατήσουν τη συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία «ζωντανή», διαπιστώνοντας πως «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις «κρέμονται από μία κλωστή…».

  Συριακές αρχές και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τους πάνω από 60 αμάχους (ανάμεσά τους ο τελευταίος παιδίατρος της πόλης, άλλοι γιατροί, νοσηλευτές και παιδιά) που σκοτώθηκαν κοντά ή μέσα στο νοσοκομείο Κουντς που είναι υπό την αιγίδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» επέρριψε τις ευθύνες σε αντικαθεστωτικούς «ενόπλους τρομοκράτες». Το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως και ο επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης και αρχηγός του λεγόμενου «Στρατού του Ισλάμ», Μοχάμεντ Αλούς, που μίλησε στο πρακτορείο ΑΡ για «ακόμη ένα έγκλημα πολέμου της κυβέρνησης Άσαντ».

  Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού σημείωσε ότι το Χαλέπι βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω της ανάφλεξης σφοδρότατων συγκρούσεων που εξαφανίζουν, ανάμεσα στα άλλα, τα εφόδια των κατοίκων της πόλης σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της λεγόμενης «ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης» του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «διακυβεύονται πάρα πολλά… μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες», έπειτα από την καταστροφική, όπως τόνισε, «επιδείνωση των τελευταίων 24 – 48 ωρών στο Χαλέπι και σε τμήματα της περιοχής της Χομς…».

  Προς αναζήτηση «αμερικανο-ρωσικής πρωτοβουλίας»

  Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκανε δραματική έκκληση σε Ρωσία και ΗΠΑ να διασώσουν τη συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

  Σημείωσε ότι η συμφωνία παύσης πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φλεβάρη κρέμεται στην ουσία από μία κλωστή αλλά παραμένει σε ισχύ. Ζήτησε «αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία στο ανώτατο επίπεδο» για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

  Κάνοντας έναν απολογισμό του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, ο Ντε Μιστούρα κατέγραψε τη μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως έχουν και μερικά κοινά σημεία, μεταξύ των οποίων η συμφωνία των δύο πλευρών ότι η μεταβατική κυβέρνηση «μπορεί να περιλαμβάνει τωρινά μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητους και άλλους». Πρόσθεσε ακόμη ότι καμία πλευρά «δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση» και ότι «υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα – επαναλαμβάνω, νέα – αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση».

  Ο ειδικός απεσταλμένος αρνήθηκε να αναφερθεί στο πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, και κατέληξε αναγγέλλοντας πως την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

  Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε να συμπεριληφθούν οι αντικαθεστωτικές συριακές οργανώσεις «Στρατός του Ισλάμ» και «Αχράρ αλ Σαμ» στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν τη συμφωνία παύσης πυρός και συνεχίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το αίτημά του, ωστόσο, προκάλεσε τις αντιδράσεις Δυτικών, Σαουδάραβων και Τούρκων που στηρίζουν αυτές τις δύο οργανώσεις πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, καταφέρνοντας μεταξύ άλλων να βάλουν ως επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής αντιπολιτευόμενης αντιπροσωπείας τον Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγό του «Στρατού του Ισλάμ»…

  You must be logged in to post a comment Login