Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Το Σάββατο αναμένεται να κλειδώσει ο νόμος λαιμητόμος

08-04-2016

skitso-asfalistiko-katroygkalos-isopedwsh

Νέα συνάντηση το Σάββατο 9 Απρίλη για το Ασφαλιστικό θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι επικεφαλής του κουαρτέτου μετά την σχεδόν τρίωρη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαρρέει πως «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να “καίγονται” καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών». Επιπλέον αναφέρει ότι «το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».

Το υπουργείο Εργασίας διέρρεε πως έχουν συμφωνηθεί τα βασικά θέματα του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, εκτός από το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και ότι στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο έως τις 23 Απρίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μειώσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ποσοστό το 40% με προστασία των συνολικών συντάξιμων αποδοχών τα 1.400 ευρώ το μήνα.

Ερωτηματικό παραμένει αν οι δανειστές θα αποδεχθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ποια θα είναι η στάση τους για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν:

– Η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ θα δίνεται ολόκληρη με 20ετή ασφάλιση, θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος με όριο τη 15ετία για την οποία η «εθνική» σύνταξη θα είναι μόλις 346 ευρώ.

– Η «ανταποδοτική σύνταξη» για τα 40 χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 45%. Για την 35ετία δεν θα ξεπερνά το 30%, αντί του 70% που ισχύει τώρα.

– Προωθείται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη στο 20% επί του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, καθώς και η αύξηση των εισφορών για την επικούρηση.

– Περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης για φέτος κατά 1,8 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

– Σχεδιάζεται οι νέες συντάξεις χηρείας να αποδίδονται μόνο όταν συμπληρωθεί ο 57ο έτος της ηλικίας του δικαιούχου.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί

«Σκοπός μου είναι να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον, εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου την οποία διέρρευσαν τα WikiLeaks.

«Πρόκειται για θέματα περίπλοκα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Πρόσθεσε, «έχουμε την εντύπωση ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλά, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος σε πολλά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα».

Έκανε επίσης γνωστό πως για το ελληνικό θέμα συμπεριλαμβανομένου και του χρέους «τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

You must be logged in to post a comment Login