Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΣε αδιέξοδο η κόντρα της κυβέρνησης με FIFA - UEFA

Σε αδιέξοδο η κόντρα της κυβέρνησης με FIFA – UEFA

paok-olympiakos-podosfairo-diakoph

Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πεπραγμένων (κυρίως σε ό,τι αφορά τη διοίκηση) του ελληνικού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου μεταξύ της κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας (FIFA) και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής (UEFA) έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος στη συνάντηση των δυο πλευρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την έξαρση της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και τη διακοπή του Κυπέλλου.

Σε αυτή επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες των δυο πλευρών για μια σειρά επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ίδιου του προϊόντος και την αντιμετώπιση των «κακώς κειμένων» του και φυσικά δεν τέθηκε θέμα ρήξης με τις πραγματικές αιτίες φαινομένων όπως η βία, ο τζόγος, οι κόντρες συμφερόντων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται βαθιά στο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου ως εμπόρευμα με σκοπό τα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών του χώρου.

Με βάση τη συνάντηση στο προσκήνιο φαίνεται να ξανάρχεται το θέμα της επιβολής κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο με συνέπεια τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και των εθνικών συγκροτημάτων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής έθεσε στους εκπροσώπους των FIFA και UEFA ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του Κυπέλλου, την αποχώρηση από την ΕΠΟ όσων εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Όπως είπε οι εκπρόσωποι πρότειναν σε περίπτωση αλλαγής της απόφασης η ΕΠΟ να αποσύρει την αγωγή στο ΣτΕ ενώ έριξε για μια ακόμη φορά τα βέλη του προς την ΕΠΟ και τη μη τήρηση απ’ την πλευρά της των όσων προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος για τα θέματα του αυτοδιοίκητου.

Στην αντίπερα όχθη, οι εκπρόσωποι των δυο διεθνών Συνομοσπονδιών επανέλαβαν τη θέση τους για άμεση επανέναρξη του Κυπέλλου, διευκρινίζοντας πως αφού δεν μπορεί να γίνει αυτό στην ημερομηνία που είχε οριστεί ως όριο (1 Απρίλη) τα πάντα είναι ρευστά. Ωστόσο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου χρονική παράταση για αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης. Από την άλλη FIFA και UEFA διαφώνησαν και με τη θέση του υφυπουργού να θεωρεί ως μια εκ των προϋποθέσεων, για την επανέναρξη του θεσμού, τα δείγματα γραφής που πρέπει να δείξει η ΕΠΟ σε σημαντικά ζητήματα (π.χ. η αποπομπή όσων έχουν δικαστικές εκκρεμότητες). Όπως ειπώθηκε από την πλευρά τους τέτοια ζητήματα μπορεί να λυθούν με εσωτερική δουλειά (π.χ. δημιουργία κοινών επιτροπών). Επίσης, από την πλευρά των δυο Συνομοσπονδιών προτάθηκαν και διάφορες λύσεις για να αρχίσει ξανά το Κύπελλο, όπως οι ξένοι διαιτητές ή οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ