Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συνεχίζεται η ασύδοτη δράση των ΜΚΟ στους πρόσφυγες

21-03-2016
mko-mh-kyvernhtikes-organwseis
Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της δράσης τους ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παρα-οργανώσεων» που δρουν με το μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση μετά από το σοβαρό περιστατικό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όταν και μοιράστηκε φυλλάδιο από αγνώστους με το οποίο προέτρεπαν πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν μία διαδρομή, για να βρουν ένα πέρασμα προς τη γειτονική χώρα. Αυτές οι αναφορές είναι άκρως υποκριτικές, αφού, η ύποπτη και επικίνδυνη δράση των ΜΚΟ, από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, είναι δεδομένη. Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις, κατοίκους ήταν ατέλειωτες και χρονολογούνται από τον περασμένο Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Καταγγελίες σοβαρές που έβαζαν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ίδια η ΕΕ; Ποιος παίρνει αποφάσεις τους τελευταίους μήνες που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

– Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε ότι είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.

– Η ίδια η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές.

– Η ίδια η κυβέρνηση παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση.

Το πάρτι των ΜΚΟ με κρατική χρηματοδότηση

Έχουν τεράστια ευθύνη για τα «κατορθώματα» των ΜΚΟ. Πολύ περισσότερο που καθημερινά εκδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών, εντάλματα πληρωμής σε ΜΚΟ για τις …υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Μάρτη και μόλις μέσα σε 4 μέρες χρηματοδότησαν με το ποσό των 300.000 ευρώ κάποιες ΜΚΟ. Και βέβαια υπάρχουν πολλές τέτοιες αποφάσεις.

Είναι γεγονός ότι στα νησιά μας, πλάι στις «μεγάλες» ΜΚΟ, δραστηριοποιούνται και άλλες λιγότερες γνωστές ΜΚΟ, που πέραν του ονόματός τους, κανένα άλλο στοιχείο γι’ αυτές δεν είναι γνωστό. Πριν από μερικές εβδομάδες από ρεπορτάζ εφημερίδας στη Μυτιλήνη, διαπιστώθηκε πως παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα, σε όλες τις Αρχές (Δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία), κανείς δεν είχε τον ακριβή αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί. Υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και αυτές με τη σειρά τους χρηματοδοτούν άλλες ΜΚΟ! Όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μετανάστες, «με τις ΜΚΟ υπήρξε μια εισροή χρημάτων που δεν θα υπήρχε από το κράτος ποτέ. Οι ΜΚΟ είναι μη κυβερνητικές, όχι μη κερδοσκοπικές, οργανώσεις».

Η έλλειψη κάθε είδους ελέγχου, αλλά και η σωρεία «ζητημάτων», γύρω από τους στόχους και τη δράση των ΜΚΟ, αναδεικνύονται και από το γεγονός ότι σε καταυλισμό στη Μυτιλήνη τη διαχείριση του οποίου, έχει ο Δήμος, πάνω από 50 οργανώσεις εκδιώχθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις απαραίτητες βασικές προδιαγραφές που έθεσε ο Δήμος (οργανόγραμμα, λίστα προσωπικού, πιστοποιήσεις ιατρικού προσωπικού).

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ φορείς του νησιού εγείρουν πολλά ερωτήματα, τίποτα δεν εμποδίζει τις ΜΚΟ να στήνουν τους δικούς τους καταυλισμούς «υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών». Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, που βρίσκεται στην καρδιά του προσφυγικού ρεύματος, οι ακτές του νησιού, γεμάτες σωσίβια, ναυάγια και προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, εναλλάσσονται με τις άσπρες σκηνές και τα κοντέινερ των καταυλισμών των ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, εν μια νυκτί, με εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς να υπάρχει καταγραφή τού τι γίνεται μέσα στους καταυλισμούς αυτούς, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο του προσωπικού που επιφορτίζεται με την ιατρική, ψυχολογική στήριξη και μέριμνα των προσφύγων και μεταναστών.

You must be logged in to post a comment Login