Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η ΕΕ επικεντρώνει το Προσφυγικό σε Ελλάδα και Τουρκία

17-03-2016

skitso-frontex-prosfyges-katastolh

Στη συμφωνία με την Τουρκία επικεντρώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ στις δηλώσεις τους, ενώ αποφεύγουν κάθε αναφορά στα κλειστά σύνορα της βαλκανικής διαδρομής, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το προσχέδιο συμφωνίας της Κομισιόν για τη διήμερη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε πως είναι «τρεις αρχές που καθοδηγούν το έργο μας κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου. Πρώτον, η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, μεγάλα και μικρά. Δεύτερον, η συμφωνία πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο. Τρίτον, η συμφωνία πρέπει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης και να συμβάλλει στην κοινή ολοκληρωμένη στρατηγική μας».

Για την κλειστή βαλκανική διαδρομή επέλεξε αυτή τη φορά να μην πει κάτι, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει το κλείσιμο των συνόρων ως μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο», δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αναφέρει την εκτίμησή του πως «στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια», ενώ για τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες δηλώνει πως «κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Φ. Β. Σταϊμάιερ: Η συμφωνία με την Τουρκία προϋπόθεση για ευρωπαϊκή λύση

«Μπορεί να υπάρξει μόνον μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη μας δείχνουν με δραματικό τρόπο πού οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες», δηλώνει στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊμάιερ αλλά δεν ζητά το άνοιγμα της βαλκανικής διαδρομής και τον απεγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να ταξιδεύουν προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Ανέφερε πως η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι».

Κάνει λόγο για παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση που θα πρέπει να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελέγξιμες ποσοστώσεις και αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης θα είναι χώρα εγκατάστασης και μετεγκατάστασης, δηλώντας πως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες.

Δεν κάνει αναφορά στα κλειστά σύνορα το προσχέδιο συμφωνίας

Από οκτώ σημεία αποτελείται το προσχέδιο συμφωνίας που δόθηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ και θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο.

Δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι έχουν κλείσει τα σύνορα των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, συνεπώς δεν ζητείται το άνοιγμά τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» τα σημεία είναι τα εξής:

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Τουρκία και Ελλάδα, με τη συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιούνη του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μάρτη. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτώβρη. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

You must be logged in to post a comment Login