Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι τελικές αποφάσεις για το Προσφυγικό στην επόμενη σύνοδο κορυφής

08-03-2016

synodos-koryfhs-ee-tourkias

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μάρτη, παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για το Προσφυγικό.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά χωρίς τελική συμφωνία, καθώς παραμένουν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προδιαγράφεται σαφώς είναι ο εγκλωβισμός και η καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών. Ενδεικτικό είναι ότι το σχεδιάγραμμα της συμφωνίας, προβλέπει ότι θα επαναπροωθηθούν όλοι οι χαρακτηριζόμενοι ώς «παράτυποι μετανάστες» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία και για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία. Στη διαδικασία αυτή, θα λειτουργεί επιβαρυντικά έναν αιτούντα άσυλο το να έχει βρεθεί σε λέμβο που προσπάθησε να περάσει στο Αιγαίο -όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση».

Την ίδια ώρα με την επισήμανση πως «η ροή στο βαλκανικό διάδρομο έφτασε στο τέλος της», μεγάλο τμήμα του ανακοινωθέντος της Συνόδου, προδιαγράφει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν, το κείμενο της Συνόδου τονίζει ότι «απαιτείται δράση για να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να βοηθήσουμε στο έπακρο των δυνατοτήτων μας στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Κάνοντας λόγο «για συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων», τονίζεται η «παροχή επείγουσας υποστήριξης από την Κομισιόν, άλλα κράτη μέλη και ΜΚΟ» για «άμεση απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται ταχύτατα επί του εδάφους».

Τμήμα της υποστήριξης είναι η «επιπλέον βοήθεια στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία», η διασφάλιση της λειτουργίας των hotspot με πλήρη διενέργεια ταυτοποίησης και ελέγχων και νέες ενισχύσεις των δυνάμεων της Frontex.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι υπήρξε μία «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία», αλλά η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μάρτη. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επανέλθει η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν». Όπως είπε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε ότι μια συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας είναι σημαντική για τους πρόσφυγες, αλλά και για την στρατηγική της Τουρκίας να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ. Επίσης, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ, ενώ προέβαλε όλα τα αιτήματα της Άγκυρας, όπως την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνη και το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων.

Πολυεπίπεδο παζάρι για τα συμφέροντα των πλουτοκρατών

Η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας ξεπέρασε τις 16 ώρες και εξελίχθηκε σε ένα «ανατολίτικο» παζάρι, όπου η κάθε κυβέρνηση προέβαλε διεκδικήσεις για λογαριασμό της αστικής της τάξης. Το παζάρι αυτό αφορούσε κυρίως τα αιτήματα που προέβαλε η Τουρκία και τις ενστάσεις των χωρών της ομάδας του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία). Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έθεσε βέτο στην απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται να διεκδικούσε αύξηση της οικονομικής βοήθειας, διευκόλυνση της διαδικασίας απόκτησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφτούν το χώρο Σένγκεν, ξεπάγωμα κεφαλαίων, που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και μια αντιστοιχία 1 προς 1 ανάμεσα στους ανθρώπους που επαναπροωθούνται στην Τουρκία και εκείνους που θα μετεγκαθίστανται απ’ την Τουρκία στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με τον Τούρκο πρωθυπουργό, παραπέμποντας σε επόμενη Σύνοδο όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της ΕΕ, τόσο για τη λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν όσο και στο Προσφυγικό. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου», σημείωσε και έκανε λόγο για διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν. Είπε, επίσης, ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα στην λειτουργία των hot spots, αλλά και για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφός της. Επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η χώρα του θα βοηθήσει και στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα δοθεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Συναινεί σε επικίνδυνες αποφάσεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «μετατοπίστηκε» το πλαίσιο της συζήτησης και μπήκε στη «σωστή βάση», κάνοντας σαφές για ακόμη μια φορά ότι όλες οι «λύσεις» που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, κινούνται εντός των κατευθύνσεων της ΕΕ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε, έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το Plan B που ήταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, στο Plan A που είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε συνεργασία με την Τουρκία.

«Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές», σημείωσε για αυτό το πολυεπίπεδο παζάρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα στη Σμύρνη, στη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «ιστορική συνάντηση». Πρόσθεσε ότι θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας.

You must be logged in to post a comment Login