Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

06-03-2016

synodos-koryfhs-ee-turkey

Τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο “hot spot”, όπου θα παραμένουν φυλακισμένοι δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με… δεσμοφύλακα την ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να επικυρώσει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που σημαίνει ότι παγιώνεται ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, ενώ παράλληλα δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων υποδεικνύουν ότι υπάρχει συμφωνία και στο παζάρι ΕΕ – Τουρκίας σχετικά με την επαναπροώθηση των «ανεπιθύμητων» μεταναστών, με τα απαραίτητα βέβαια ανταλλάγματα για την Άγκυρα…

Κλείνει η «βαλκανική οδός»

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι έχει δει προσχέδιο του ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων» θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

Η Άγκυρα έχει εδώ και μέρες ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το χαρτί του προσφυγικού για να αποκομίσει ποικίλα ανταλλάγματα. «Περιμένουμε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στέλνοντας ένα ισχυρότερο μήνυμα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας», υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα της Τουρκίας, Αλί Σαχίν.

«Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η συμφωνία επανεισδοχής έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη γερμανική εφημερίδα «Fraknfurter Allgemeine», που επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα συναντηθούν στη Σμύρνη την Τετάρτη, θα ανακοινώσουν πως η Τουρκία θα δέχεται πίσω οικονομικούς μετανάστες μέσα σε 48 ώρες από την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα, έχοντας το δικαίωμα να αξιολογήσει κάθε περίπτωση, επίσης μέσα σε 48 ώρες.

Συνεχή παζάρια και διεργασίες

Ο περιορισμός των προσφυγικών ροών, η ένταση των ελέγχων, αλλά και η διαχείριση της τύχης όσων προσφύγων είναι ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας του Ντόναλντ Τουσκ στις χώρες που εμπλέκονται στην επίλυση του Προσφυγικού, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τελευταίο σταθμό το Βελιγράδι. Ο Τουσκ τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκε τη Βιέννη, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια, την Αθήνα, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητούν μέτρα για να υπάρξει μια διαχείριση των προσφυγικών ροών που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οι Ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών και να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Συμπληρώνουν ότι απαιτείται ένας «ισχυρός και συντονισμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός επαναπατρισμού», ώστε οι «παράτυποι μετανάστες» να επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

You must be logged in to post a comment Login