Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

02-03-2016

aigaio-nato-turkey-gkrizarisma

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανοίγει το δρόμο στη συνδιαχείρισή του, υπό την ομπρέλα της συμμαχίας, ύστερα από δηλώσεις «Τούρκων αξιωματούχων» στην εφημερίδα «Hurriyet».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα όσα είπαν «αξιωματούχοι» στην τουρκική εφημερίδα, η τουρκική κυβέρνηση παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει κομίσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις «νομικές» της θέσεις στο Αιγαίο.

Εμφανίζεται, δε, ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στην απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, για την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές ανάπτυξής της, στοιχείο που -όπως λέγεται- υπήρξε εκ των βασικών όρων που έθεσε η Άγκυρα στα παζάρια στις Βρυξέλλες. Παραπέρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη «Hurriyet» τόνισαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας.

Κατ’ αυτούς, το δεύτερο σκέλος εκτυλίσσεται στο διάστημα 29 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη και αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των «αρχών» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Το στάδιο αυτό δείχνει να είναι το σημαντικότερο για την Άγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η αποστολή μπορεί να εκτυλίσσεται ακόμη και αν το δεύτερο στάδιο δεν έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη μπορεί εν τω μεταξύ να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα και όχι σε διαφιλονικούμενα»,προσθέτουν οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Θα ακολουθήσει, σημειώνουν, το τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής.

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στο δημοσίευμα της «Hurriyet» είναι και η ικανοποίηση που εκφράζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι διότι -κατ’ αυτούς- επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος»…

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με την έγκριση του ΝΑΤΟ, ένα «διεθνές σώμα», η SNMG2, απείχε από το να μετατραπεί σε «μέρος» της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πρόκειται για μία στάση «ικανοποιητική για την Άγκυρα που πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως σύνολο με σκοπό την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου» προσέθεταν οι ανωτέρω αξιωματούχοι, εγείροντας π.χ. ως θέμα προς επίλυση ότι -κατ’ αυτούς- «επικαλύπτονται» οι χώροι όπου οι δυο πλευρές ασκούν δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

«Η επίλυση όμως αυτών των ζητημάτων από τη μία ημέρα στην άλλη είναι δύσκολη», παραδέχονταν, τουλάχιστον οι ίδιοι αξιωματούχοι. «Έχουμε καθαρά εξηγήσει στις επαφές μας με τη γερμανική πλευρά ότι δεν θα βοηθούσε αν προσπαθούσαν να επιβάλουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», προσέθεταν.

Δεν δόθηκε άδεια στη ΝΑΤΟική ναυαρχίδα να μπει στα τουρκικά ύδατα

Σε ένα τέτοιο φόντο και ως επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της να υπερασπίσει τις θέσεις της, μπορεί να ιδωθεί η άρνηση της Άγκυρας να δώσει διπλωματική άδεια ώστε η φρεγάτα «Bonn» -η ναυαρχίδα της SNMG2- να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τη φρεγάτα έχει εκφράσει επιθυμία να επισκεφθεί η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και να μεταβεί ενδεχομένως με αυτήν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα υπουργός θα επισκεφτεί τη φρεγάτα στις 5 και 6 Μάρτη και πιθανόν να επισκεφτεί τη Λέσβο.

You must be logged in to post a comment Login