Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας

20-02-2016

britain-cameron-synodos-ee-10-14

Σε συμφωνία-συμβιβασμό μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, κατέληξαν τα χθεσινά ολοήμερα παζάρια των «28» στις Βρυξέλλες, με πρόσχημα την αποφυγή του «Brexit», αλλά με πραγματικό στόχο τη διασφάλιση της άρχουσας τάξης της χώρας από «μέτρα» που μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία της, ακόμη και με μέτρα που χτυπούν τόσο το βρετανικό λαό, όσο και τους μετανάστες από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ που βρίσκονται στη Βρετανία. Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη πως όποια μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες θα προβλέπει και την εξαίρεση της Βρετανίας από αναφορές σε «ολοένα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Δεύτερο σημείο – κλειδί είναι οι προβλέψεις που στόχο έχουν να προστατέψουν το Σίτι του Λονδίνου (την καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας) από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών. Έτσι, προβλέπεται ότι σε όλες τις μελλοντικές τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών θα ενσωματώνονται στοιχεία που θα διασφαλίζουν το δίκαιο χαρακτήρα χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ρυθμίσεων για τις χώρες της Ευρωζώνης και τα εκτός ευρώ μέλη της ΕΕ. Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για μια «επί ίσοις όροις» οικονομική και τραπεζική νομοθεσία και δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επίσης, η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί επιδόματα σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια στη χώρα. Η Βρετανία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους νεοαφιχθέντες για επτά χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου. Αντίστοιχο μέτρο, θα ισχύσει και για τα επιδόματα τέκνων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε για ένα ειδικό καθεστώς για τη χώρα του εντός της ΕΕ και το πέτυχε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα φέρει σήμερα Σάββατο τη συμφωνία στο Υπουργικό του Συμβούλιο και ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό. «Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία, η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Θα την εισηγηθώ στην κυβέρνηση αύριο», πρόσθεσε ο Κάμερον, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ». Έκανε πάντως λόγο για «δύο κόσμους» στην ΕΕ, όταν εκτίμησε πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους». Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο συμβιβασμός, πάντως, ήδη ανοίγει την όρεξη στη βρετανική αστική τάξη για περισσότερους, καθώς όπως δήλωσε Ντ. Κάμερον, η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις, ώστε η χώρα του «να πάρει πίσω και άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες». Βάλλοντας πάντως εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το «Brexit» ισοδυναμεί με τη «Γη της Επαγγελίας». Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.

You must be logged in to post a comment Login