Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Προσφυγικό και «Brexit» στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών

19-02-2016

ee-synodos-koryfhs-febroyarios-2016

Τα παζάρια για το μέλλον των σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ και για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών που συμμετέχουν στη συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη συζήτηση σχετικά με το «Brexit» αναφέρθηκε στην «αντίφαση» που υπάρχει ανάμεσα στο δόγμα για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του Προσφυγικού, θέλοντας να διασφαλίσει τη θέση του ελληνικού κεφαλαίου στη Σένγκεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά χωρίς να καταστρατηγείται το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι την εξυπηρετεί και η συζήτηση δεν γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παραβλέποντας ότι η μόνη αξία της ΕΕ είναι το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων για το οποίο μάχονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απευθυνόμενος στις χώρες της ομάδας του «Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), επισήμανε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για πολίτες της ΕΕ). Επίσης, υποστήριξε ότι εάν δεν μπορούν να βρεθούν «συλλογικές λύσεις» για την ΕΕ καλύτερα να καθυστερήσει η συγγραφή του κειμένου συμπερασμάτων.

«Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία (…), που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε κατά την διάρκεια της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον.

Για το Προσφυγικό 

Μετά την ακύρωση της μετάβασης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαιτίας των επιθέσεων στην Άγκυρα, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

«Λυπόμαστε που δεν είναι μαζί μας ο Τούρκος πρωθυπουργός σήμερα για να συζητήσουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».

«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με αφορμή την απόφαση της Αυστρίας να επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνο σε 80 αιτούντες άσυλο και να θέσει όριο σε όσους διέρχονται απ’ το έδαφός της με προορισμό άλλες χώρες, στους 3.200 ημερησίως.

Η απόφαση φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ που κατηγορούν την Αυστρία για μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στον σχεδιαζόμενο συντονισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, με επιστολή του προς την κυβέρνηση της Αυστρίας, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποκρούσει τα σενάρια για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ή για αναστολή της Σένγκεν, παρουσιάζοντας τα «επιτεύγματα» της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, όπως η κατασκευή των «hot spots», καθώς και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις χώρες που προτείνουν το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο προς τα Βορειοδυτικά κράτη – μέλη της Ευρώπης αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και προς τη Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την Παρασκευή τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, όπου θα συζητηθούν το Προσφυγικό και η οικονομία.

You must be logged in to post a comment Login