Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η μόνη έγνοια του πρωθυπουργού είναι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου

14-02-2016

ee-tsipras-2

Την προσήλωση και τη βιασύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», την εφαρμογή δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι κεφαλαιοκράτες και περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, εκφράζει σε συνέντευξη του στην «Αυγή της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Απόλυτη προσήλωση στους «κάβους» της πλουτοκρατίας

«Ο χρόνος έχει στρατηγική σημασία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» σημειώνει χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στις αντιθέσεις μεταξύ των «εταίρων»: «Δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφερόμενους στους περιβόητους «κάβους» της πολιτικής στήριξης των κεφαλαιοκρατών, σημειώνει: «Έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις: Την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το Προσφυγικό. Θα τα διαχειριστούμε όλα με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο. Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν -και θα κλείσουν πολύ σύντομα- η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».

Εστιάζει δηλαδή στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, με την οποία φιλοδοξεί να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης κρατικής στήριξης στους ντόπιους πλουτοκράτες.

Στην ίδια κατεύθυνση, διαβεβαιώνει ότι μεταξύ των επόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος και το «νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής». Εργαλεία δηλαδή, για την πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για τη νομιμοποίηση και «προνομιακή» φορολογική μεταχείριση των κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός «διαφημίζει» ότι «η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση» του «μετώπου κατά της λιτότητας» στην ΕΕ, στην ενίσχυση δηλαδή εκείνων των δυνάμεων που διεκδικούν μια «χαλάρωση» στο μείγμα διαχείρισης, εκτιμώντας ότι έτσι μπορούν να στηρίξουν καλύτερα τα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Χαρακτηριστικά, ως παραδείγματα «αλλαγής του τοπίου», ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει την ανάδειξη σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, την αντίστοιχη προοπτική στην Ισπανία και την «πιο ξεκάθαρη στάση της ιταλικής κυβέρνησης». Αποτυπώνοντας, μάλιστα, ανάγλυφα το «φλερτ» με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, αναφέρει πως, «το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαμορφώνει μια πιο επιθετική ατζέντα κατά της λιτότητας» και προσθέτει με νόημα: «Στις συμμαχίες δεν κοιτάμε τους άλλους στα δόντια, ούτε ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας. Μας αρκούν αυτά που μας ενώνουν – και είναι πολλά»…

Εξίσου χαρακτηριστικά, μιλώντας για τα «ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρεται σε μια σειρά «επιτυχίες» για τους «μεγαλοκαρχαρίες» πάνω στην πλάτη του λαού: «Το 2015 πετύχαμε υπέρβαση των εσόδων κατά 2 δισ (…) Εμφανίσαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ (…) Κάναμε σημαντικά αναπτυξιακά βήματα, όπως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ και οι επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν μας δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Νέα επίθεση στις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα που απαριθμεί όλα τα παραπάνω υπέρ των πλουτοκρατών, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι «η πολιτική μας έχει κριθεί από το λαό μας στις κάλπες τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο», επαναφέροντας την «καραμέλα» ότι ο λαός συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ένα «παραμύθι» βέβαια που ξεθωριάζει όλο και περισσότερο από τις εντεινόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Επιχειρώντας μάλιστα να συντηρήσει τις αυταπάτες περί δυνατοτήτων «διόρθωσης» της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνει ότι «είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

Κι ενώ η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν συνεχώς τη λογική των «υποκινούμενων αγώνων» και επιχειρούν να εγείρουν τείχη μέσα στο λαό, ο Αλ. Τσίπρας μιλά για… δυνάμεις «που υποκινούν τον κοινωνικό αυτοματισμό» και δεν διστάζει να τονίσει ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας». Καταγγέλλει, δηλαδή ως «γραμμή αδιαλλαξίας» την απαίτηση του λαϊκού κινήματος για απόσυρση του σχεδίου – λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, καθώς και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, επιτίθεται ουσιαστικά στις ταξικές δυνάμεις, μιλώντας για «κάποιους» που «χειραγωγούν» σε αυτήν τη γραμμή πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Βαθαίνει η εμπλοκή σε επικίνδυνους στρατιωτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, την επικίνδυνη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «δεχτήκαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα» όταν η Άγκυρα «γκριζάρει» συστηματικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ να σφυρίζει αδιάφορα…

Η βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς άλλωστε πάει χέρι – χέρι με την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που ανέφερε και πάλι ο πρωθυπουργός ότι ακολουθεί η κυβέρνηση, «ενισχύοντας το γεωπολιτικό ρόλο, αλλά και την οικονομία» της Ελλάδας (δηλ. της ελληνικής αστικής τάξης), εστιάζοντας χαρακτηριστικά στα «πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, το εξωτερικό εμπόριο, οι επενδύσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέρει ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού είναι τόσο κοντά», όταν στην πραγματικότητα βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου «σχεδίου Ανάν»…

You must be logged in to post a comment Login