«Προϋπόθεση για να υπάρχουν καθαρά σχολεία είναι να υπάρχουν καθαρίστριες που δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες»

0
19
TEST

sxoleio-katharistria

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11/2/2016 ανάμεσα στην Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και στο Σωματείο Συμβασιούχων καθαριστών  ̶ καθαριστριών σχολικών κτηρίων.

Συζητηθήκαν θέματα που αφορούν τις συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, της συνθήκες εργασίας, την καταστρατήγηση του ωραρίου, την έλλειψη υλικών για τον καθαρισμό άλλα και την ποιότητα των απορρυπαντικών που χρησιμοποιούνται.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώθηκε ότι σε ορισμένους δήμους έχει γίνει μείωση κατά 10% στους ήδη πενιχρούς μισθούς των 200-300 ευρώ το μήνα, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις και σε εργασία με μπλοκάκι, άλλα και για την προσπάθεια να περάσει το καθάρισμα των σχολείων σε ιδιώτες.

Η Ομοσπονδία Γονέων εξέφρασε την υποστήριξή της σε όλα τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου Συμβασιούχων Καθαριστών – Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων και δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην από κοινού δράση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι Αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία τις Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών του κλάδου, απέδειξαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα: Επέβαλαν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων του κλάδου με την γνωμοδότηση του Σ.Τ.Ε και της εγκυκλίου του υπουργείου παιδείας, που ζητούσε να συναφθούν συμβάσεις με τους μέχρι τώρα εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων.  Αυτή η απόφαση ήταν πολύ σημαντική για να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού αντίστοιχη απόφαση δεν υπήρξε τα τελευταία 4 χρόνια.

Η Ομοσπονδία Γονέων δήλωσε στο Σωματείο των Καθαριστών ότι γνωρίζει πολύ καλά, πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βάζουν κριτήρια και όρους για την μονιμοποίηση εργαζομένων, το κάνουν για να διαιωνίζεται το αίσχος αυτών των εργολαβικών συμβάσεων, ενώ δήλωσε ότι ο αγώνας των καθαριστριών αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν παιδιά στα δημόσια σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους  ̶ ενώσεις γονέων, καθώς και τους εργαζόμενους στους δήμους.

Προϋπόθεση για την Ομοσπονδία Γονέων ώστε να υπάρχουν καθαρά σχολεία είναι να υπάρχουν καθαρίστριες που δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και αμείβονται όπως τους αξίζει σύμφωνα με τη δουλειά που κάνουν. όχι με ψίχουλα!