Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η κυβέρνηση αναθερμαίνει την εκλογολογία

07-02-2016

ekloges-boylh

Την εκλογολογία αναθερμαίνει η κυβέρνηση, με διαρροές και συνεντεύξεις στελεχών της. Ταυτόχρονα, για να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις, παρουσιάζεται να δίνει μάχη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω σε «κόκκινες γραμμές», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι τα μέτρα που έρχονται στο Ασφαλιστικό και στα άλλα μέτωπα, θα είναι ακόμα χειρότερα από αυτά που ανακοίνωσε η ίδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι «αν με πουλήσουν με το χρέος, θα φύγω», αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους. Στην ίδια εφημερίδα, καταγράφεται και ένα από τα πολλά σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης με επικεφαλής το σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Η λύση αυτή φέρεται να έχει συζητηθεί και παλιότερα από τα επιτελεία της ΝΔ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη «Real News», ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, αναφέρει ότι αν το κουαρτέτο επιμείνει σε «παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι το λόγο». Προσθέτει πάντως, ότι ο λαός «έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα. Το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει ξανά ο ελληνικός λαός».

Σε άλλη συνέντευξη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποκλείει τα σενάρια εκλογών ή οικουμενικής, επειδή «η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων». Παράλληλα, αποδίδει αυτά τα σενάρια σε «κάποιους στο εσωτερικό», οι οποίοι «ευελπιστούν στην αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις».

Επίσης, σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό 9,84, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές, λέγοντας:

«Μια κυβέρνηση που έχει τη νωπή λαϊκή εντολή και έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή πώς να πάει σε εκλογές; Εχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε μια πολιτική που κινείται εντός της λαϊκής εντολής που πήραμε. Η κυβέρνηση είναι στη γραμμή να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε και με τους θεσμούς και με τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Παράλληλα, σε παρέμβασή του από το Ρέθυμνο, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εκτίμησε ότι «αν πάμε σε εκλογές, αυτό θα είναι η ταφόπλακα της οικονομίας» και ότι «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μία άλλη κυβέρνηση». Περιγράφοντας τη σύστασή της, μίλησε για «μια κυβέρνηση ικανών πολιτικών που θα έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μία χάρτα για τη χώρα, για τα επόμενα δύο τρία χρόνια, και μία τέτοια κυβέρνηση αν μας ζητηθεί εμείς θα τη στηρίξουμε».

Πάντως, το Ποτάμι έγινε δέκτης μιας ευθείας πρόσκλησης από τη ΝΔ για συνεργασία, μέσω της συνένετυξης που δίνει ο Αδ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως λέει, «στη μάχη κατά του λαϊκισμού της σημερινής κυβέρνησης, οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν σίγουρα θέση» και εξέφρασε την ευχή στο επικείμενο συνέδριο του Ποταμιού, να γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης οι απόψεις στελεχών του Ποταμιού «για το πώς οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας θα συνεργασθούμε για να κερδίσουμε το λαϊκισμό».

Αναπαράγοντας τη λογική του διπολισμού, λέει χαρακτηριστικά ότι «η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει σκληρή πόλωση. Θα είναι από τη μία πλευρά ο λαϊκισμός των κ. Τσίπρα και Καμμένου, και από την άλλη όλοι εκείνοι που θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι».

Την προσπάθεια για συγκρότηση πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέμεσα σε άλλα γράφει:

«Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός που είναι κατακερματισμένος, να ενωθεί και πάλι. Θα είναι ένας άλλος πόλος (…) η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις συντηρητικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ».

You must be logged in to post a comment Login