Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΜαχητικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες

Μαχητικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες

thessalonikh-agrotica-poreia-2016

Μαχητικό και δυναμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, στην «AGROTICA», στη Θεσσαλονίκη έγινε σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, νέοι και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, όπου βροντοφώναξαν για το δίκαιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα» είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο.

Συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα μπλόκα Νάουσας, Μουδανιών και «Πράσινων Φαναριών», ενώ συμμετείχαν αγρότες από όλα τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας. Με απόφασή του συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αλλά και πολλά σωματεία.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο Γιώργος Τσαμπούκης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της ΠΑΣΥ.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε μαζική πορεία των διαδηλωτών προς την έκθεση «Agrotica». Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν τρακτέρ. Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι μέσα στο χώρο της «AGROTICA». Εκεί, ο Γιώργος Σίσκος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε: «Συνεχίζουμε με μεγάλη δύναμη, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές, παρά την καταστολή και τη βία, για να μείνουμε στη γη και τα χωράφια μας, για να έχει ο λαός μας ασφαλή, φτηνά και υγιεινά είδη διατροφής».

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα για το συλλαλητήριο, οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας τόνιζαν:

«Οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές προχωρούν καταπατώντας κάθε δικαίωμα στη δουλειά και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών – κτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, προχωρούν σε νέα μέτρα σε βάρος τους στην προσπάθεια προστασίας και υπεράσπισης των προνομίων των επιχειρηματικών ομίλων.

Υλοποιούνται σαν εφαρμογή του ψηφισμένου από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, που ψήφισαν το καλοκαίρι παρέα το 3ο μνημόνιο σαν συνέχεια των δύο προηγούμενων.

Τσακώνονται μεταξύ τους “για τα μάτια του κόσμου” γιατί δήθεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα για το λαό μέτρα εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου.

Εδώ παίζεται η νέα φαρσοκωμωδία. Πάνε να μας ξεγελάσουν, να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας οι αγρότες, με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, θαρρείς και δεν είμαστε θύματα όλοι των ίδιων πολιτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ, των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση των κομμάτων που συντάσσονται με την ΕΕ, με την ΚΑΠ για τους αγροτοκτηνοτρόφους, ότι κι αν ψάχνουν, ότι κι αν κάνουν, εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες, στην εκμετάλλευση της γης. Για τα δικά τους κέρδη κάνουν διαπραγματεύσεις, δανείζονται, φτιάχνουν νόμους. Όχι για τη δική μας επιβίωση, για τη μόρφωση των παιδιών μας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γονιών μας, τη δική μας, για να δουλεύουμε αλλά και να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε δικαίωμα στη ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Μην αφήνεις να σε ξεζουμίσουν κι άλλο, αντέδρασε, πάλεψε, διεκδίκησε. Καμία αυταπάτη, ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερες μέρες.

Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και αυτοί θύματα των μνημονίων και των ίδιων πολιτικών. Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, την αλληλεγγύη.

Κάνουμε ένα ακόμη κοινό αγωνιστικό βήμα με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην “AGROTICA” το Σάββατο 30 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Μαζί να προβάλουμε τα κοινά, ενιαία, λαϊκά ριζοσπαστικά μας αιτήματα. Με κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ίδια είναι η άγρια επίθεση από τον αντίπαλο με το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τις κατασχέσεις, κλπ.

Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή.

Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.

Όλοι στον αγώνα. Αντίσταση. Αντεπίθεση. Προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ