Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Πρόταση κατάρτισης νόμου για το άσυλο στις χώρες της ΕΕ

  20-12-2015

  prosfyges-ee-tzixantistes-gkremos-rema

  Μια πρόταση σχετικά με την κατάρτιση νόμου για το άσυλο στις χώρες της ΕΕ ετοιμάζουν από κοινού Γερμανία και Αυστρία, δήλωσε ο συντονιστής της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Focus».

  Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ για ενίσχυση της καταστολής, φύλαξη των συνόρων – και με τη νέα ευρωενωσιακή Συνοριοφυλακή – που ανοιγοκλείνουν όταν και όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι χρειάζονται πάμφθηνη εργασία.

  Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο γενικός διευθυντής της καγκελαρίας στον οποίο η Άγκελα Μέρκελ έχει αναθέσει την επίβλεψη του χειρισμού της κρίσης των προσφύγων από την κυβέρνηση, δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες ότι συνεργάζεται στενά γι’ αυτό με τον Γιόζεφ Οστερμάιερ -ομοσπονδιακό υπουργό παρά την αυστριακή καγκελαρία αρμόδιο για τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ – ο οποίος δραστηριοποιείται στη χάραξη πολιτικής για την κρίση.

  «Συζητάμε για το ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο σύστημα» είπε ο Αλτμάιερ, αναφερόμενος σε έναν ευρωπαϊκό νόμο και τα μέσα για την επιβολή του. Ο Αλτμάιερ πρόσθεσε ότι σύντομα θα προσεγγίσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει περισσότερη προθυμία για συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

  Τα λεγόμενα hot spots έχουν κεντρικό ρόλο στις ιδέες που επεξεργάζονται η Γερμανία και η Αυστρία. Τα κέντρα κράτησης και ελέγχων των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, έχουν στόχο να προσδιορίζεται ποιοι από αυτούς είναι πράγματι αιτούντες άσυλο και ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο να κατανεμηθεί πιο ισομερώς το βάρος της υποδοχής τους.

  Σήμερα, υπάρχουν μόνο δύο τέτοια κέντρα που λειτουργούν κανονικά και ελέγχουν πρόσφυγες και μετανάστες, από τα 11 που προβλέπεται ότι θα υπάρχουν. Ερωτηθείς τι θα προέβλεπε ένας κοινός νόμος της ΕΕ για το άσυλο, ο Αλτμάιερ είπε πως θα σημάνει ότι θα λαμβάνεται μια βασική απόφαση στα hot spots σχετικά με το εάν κάποιος χρειάζεται προστασία.

  Εκείνοι για τους οποίους η απόφαση θα είναι πως χρειάζονται προστασία, «θα ανακατανέμονται στις χώρες της ΕΕ βάσει μιας φόρμουλας και τότε το σημερινό σύστημα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε κάθε χώρα» θα αναλαμβάνει να τους διαχειριστεί, πρόσθεσε.

  Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί έναν ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο και την αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων «κλειδί» για τη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία, που φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε ένα εκατομμύριο.

  Η αυστριακή εφημερίδα «Kurier» έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης, Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο που προβλέπει κοινούς κανόνες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό, στα hot spots που δημιουργεί η ΕΕ ή στη «διεθνή κοινότητα» γενικά.

  Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Kurier», καλεί επίσης να θεσπιστούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μια κοινή διαδικασία βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ και την κατανομή του οικονομικού βάρους σε όλα τα κράτη – μέλη.

  You must be logged in to post a comment Login