Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι μπαλονάδες

17-12-2015

Παραμύθι από το μέλλον της «Αριστερής Ελπίδας» η οποία έσβησε πριν ανάψει, με φόντο μνήμες, που οι βαρβαρότητες του «Ελπίδα» σε βάρος καστανάδων, καλαμποκάδων και λοιπών ταλαίπωρων, έβγαλαν στην επιφάνεια…

mpalonia

Στέκομαι στο παλιό πάρκο με φόντο τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν! Ο Μανούτσος κι ο Κοντός, δυο μικρά αδερφάκια, πουλάνε την πραμάτεια τους! Πολύχρωμα μπαλόνια δεμένα πάνω σε αυτοσχέδιες κατασκευές, που οι δυο «εμποράκοι» φιλοτέχνησαν, για να έχουν αυτά που άλλος δεν μπορούσε να τους δώσει! Ο Μανούτσος πιο θρασύς, πιο επιτήδειος, πάντα κάνει μεγαλύτερο ταμείο από τον Κοντό που, πιο συνεσταλμένος, τις περισσότερες φορές έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος!

Πουλάνε την πραμάτεια τους σε παιδάκια, λίγο μικρότερα από αυτούς, που παίζουν στο πάρκο συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Που και που, μη μπορώντας να ξεχάσουν ότι είναι και εκείνοι παιδιά, αφήνουν σε μια γωνιά τα μπαλόνια τους και γίνονται ένα με τους συνομηλίκους τους, που παίζουν στη μέση του πάρκου ποδόσφαιρο! Κι όταν εκτονώνουν την ορμή της παιδικής τους ηλικίας ξαναπιάνουν τις καλλιτεχνικές κατασκευές, που πάνω τους είναι δεμένα τα μπαλόνια και ξαναρχίζουν τη δουλειά!

Ένα ζευγάρι με το κοριτσάκι του, τους πλησιάζει. Ο Μανούτσος, που είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Κοντό, κάνει πίσω κι έτσι το ζευγάρι πλησιάζει τον Κοντό! Το ζευγάρι ρωτάει την τιμή του μπαλονιού, ο Κοντός απαντάει δειλά, το ζευγάρι διαλέγει ένα κίτρινο μπαλόνι και η γυναίκα προτείνει το κέρμα στον «εμποράκο». Ο Κοντός απλώνει το χεράκι του και καθώς το κέρμα εγκαταλείπει το χέρι της γυναίκας και μένει στο δικό του, ο άντρας βουτάει το χεράκι του Κοντού λέγοντάς του ότι πρέπει να τον ακολουθήσει, γιατί κάνει παράνομο εμπόριο και δεν κόβει αποδείξεις! Ο Κοντός αρχίζει τότε να χτυπιέται, ουρλιάζοντας και προσπαθώντας να κλωτσήσει τον «κυνηγό κεφαλών», που βρήκε στο πρόσωπο του μικρούλη μπαλονά την αιτία για τα βάσανα του λαού, αλλά η λαβή του «κυνηγού» είναι ισχυρή και ο μικρός μπαλονάς δεν μπορεί να ελευθερωθεί!

Βάζει τα κλάματα ο Κοντός αποδεχόμενος σιγά – σιγά ότι το «μαντρόσκυλο» που τον βούτηξε θα τον οδηγήσει στην Αστυνομία! Κοιτάει στα μάτια το ζευγάρι, εκλιπαρώντας τους, να τον αφήσουν, μα εκείνοι του απαντούν πως είναι παράνομος και πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό, για να μην το ξανακάνει σ’ όλη του τη ζωή! Γύρω από τον μικρό μπαλονά υπάρχει πλήθος κόσμου, το οποίο όμως δεν βγάζει κουβέντα για τα καμώματα του ζευγαριού των «κυνηγών κεφαλών», που ανακάλυψαν την παρανομία στο πρόσωπο του μικρούλη! Το «μαντρόσκυλο» αρχίζει να τραβολογάει τον μπαλονά μειδιώντας, ώσπου το μειδίαμα χάνεται από τα χείλη του, καθώς η καλλιτεχνική κατασκευή του Μανούτσου προσγειώνεται στο κεφάλι του! Ο «κυνηγός κεφαλών» σωριάζεται αιμόφυρτος, φαρδύς πλατύς στο έδαφος, αφήνοντας τον Κοντό, ενώ η γυναίκα του ζευγαριού αρπάζει τον Μανούτσο από τα μαλλιά! Ο Κοντός πηγαίνει πίσω της, κάνοντας «σκαμνάκι» κι ένα απλό σπρώξιμο του Μανούτσου την σωριάζει στο έδαφος με το κεφάλι ανοιγμένο! Το ζευγάρι των «κυνηγών κεφαλών» ανασκουμπώνεται και παρ’ όλα τα τραύματα εφορμά και ξαναρπάζει τους δυο «εμποράκους», αλλά τότε τα παιδιά, που πριν οι δυο μικροί μπαλονάδες έπαιζαν μαζί τους ποδόσφαιρο, αφήνουν την μπάλα κι αρχίζουν να κλωτσούν τα «μαντρόσκυλα», γλιτώνοντας από τη σύλληψη τον Μανούτσο και τον Κοντό! Τώρα είναι σειρά της μικρής που το ζευγάρι των «κυνηγών κεφαλών» ενέπλεξε σ’ αυτό το άτιμο παιχνίδι, να κλαίει ουρλιάζοντας!

Οι μικροί μπαλονάδες, μαζί με τα υπόλοιπα παιδάκια, περνούν μπροστά μου τρέχοντας, γιατί ήδη όργανα της τάξης, βλέποντας τη φασαρία από το τμήμα που είναι ακριβώς απέναντι, σπεύδουν να δουν τι γίνεται! Πίσω τους οι μικροί μπαλονάδες αφήνουν τις καλλιτεχνικές κατασκευές της δουλειάς τους, τα μπαλόνια τους και τα χρήματά τους που χάθηκαν στη μάχη με τη «νομιμότητα»! Αρκετά μακριά πέρα από το πεδίο της μάχης, καβάλα στα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν, βλέπω τους μικρούς να πανηγυρίζουν τη νίκη τους, μέχρι που η ώρα πια περνάει και όλοι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους!

Ο Μανούτσος κι ο Κοντός μένουν μόνοι τους να βαδίζουν προς το δικό τους σπίτι αμίλητοι και δακρυσμένοι πια, γιατί θυμήθηκαν ότι έχασαν το εμπόρευμα και τις εισπράξεις τους! Σε κάποια στιγμή ο Κοντός σπάει τη σιωπή!

– Θα μας καρφώσουν και θα έρθει η αστυνομία να μας βάλει φυλακή!

– Μην φοβάσαι δεν θα έρθουν, απαντάει ο Μανούτσος.

– Κι αν έρθουν, επαναλαμβάνει την ερώτηση ο Κοντός!

– Αν έρθουν δεν θα μπορέσουν να μας πάρουν!

– Και ποιος θα τους εμποδίσει;!

– Ο καπετάν Βαρέλας!

– Αυτός είναι Λακεδαιμόνιος! Η μαμά δεν τον θέλει!

– Τον θέλει, δεν τον θέλει, χθες που πήγαν να πάρουν το σπίτι του Νώντα, μπήκε μπροστά μαζί με τους άλλους, που η μαμά δεν τους θέλει και δεν άφησε να το πάρουν! Θέλει, δεν θέλει η μαμά, ο καπετάν Βαρέλας δεν θ’ αφήσει να μας πιάσουν!

Οι μικροί μπαλονάδες συνέχισαν να περπατούν αμίλητοι προς το σπίτι τους, μέχρι που ο Κοντός ξανάσπασε τη σιωπή.

– Λες να έρθει κι εκείνη η ώρα που λέει ο καπετάν Βαρέλας ότι τα παιδάκια δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν, αλλά θα μπορούν μόνο να μαθαίνουν γράμματα και να παίζουν με τ’ άλλα παιδάκια;!

– Θα έρθει, σίγουρα θα έρθει!

Κι έπιασαν να τραγουδούν οι δυο μικροί μπαλονάδες, με ψηλά το κεφάλι, το τραγούδι που τραγουδούσαν την προηγούμενη μέρα οι Λακεδαιμόνιοι του καπετάν Βαρέλα, καθώς υπεράσπιζαν το σπίτι του Νώντα από τα τοκογλυφικά «κοράκια» και ξέχασαν πως στο «πεδίο της μάχης» άφησαν την πραμάτεια τους και τον κόπο τους: «Μα θα γυρίσει ο τροχός/ τα πράγματα θ’ αλλάξουν/ σαν ενωθούμε μια γροθιά/ οι λύκοι θα λουφάξουν»!

Νάβις

You must be logged in to post a comment Login