Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Λύση στο όνομα των Σκοπίων για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες

17-12-2015

kotzias-poposki-ypoyrgos-ekswterikwn-skopia

Η προσπάθεια εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, τόσο στην υπόθεση της ονομασίας, όσο και στη διαχείριση του προσφυγικού, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, κυριάρχησε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Πόποσκι την Πέμπτη στην Αθήνα. Οι δύο υπουργοί, είχαν αρχικά, κατ’ ιδίαν συνάντηση, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν «διευρυμένες συνομιλίες», με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ήρθε στην Αθήνα, μετά από την πρόσκληση του Ν. Κοτζιά κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, στις 24 Ιούνη, οπότε και ανακοινώθηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά αφορούν την συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, και της επαναφοράς της διαδικασίας των «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ν. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων, «Θέλουμε τη συνεργασία μας στο προσφυγικό ζήτημα και να συμβάλουμε στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (…) Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας, του τουρισμού. Μη ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος επενδυτής στη γείτονα χώρα (…) Είχαμε και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ενεργειακό και για την πρόθεση σύνδεσης της γείτονας χώρας με το σύστημα ενεργειακών δικτύων της Ελλάδος». Άλλωστε στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την επιθυμία της γείτονος για διασύνδεση με το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας.

Επιπλέον ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης «Να αξιοποιήσουμε τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος». «Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και να βοηθάει τη μελλοντική προοπτική και των δυο πλευρών».

Ο Ν. Πόποσκι, σημείωσε: «Υπάρχει μία διαφορά σχετικά με το όνομα. Σχετικά λοιπόν με τη διαφορά αυτή του ονόματος, υπάρχει μία συζήτηση, όπως δηλαδή στη γεωγραφική θέση που έχουνε οι χώρες μας, που χωρίζονται από βουνά, έτσι υπάρχουνε αντίστοιχα εμπόδια. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας έχει μία στρατηγική, να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να οδεύσουν οι σχέσεις μας. Συζητήσαμε για τα ΜΟΕ, τα οποία μπορεί να είναι συμβολικά, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά και αναπτύσσονται σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, του πολιτισμού και της παιδείας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ επανήλθε στο ζήτημα της ονομασίας λέγοντας: «Σε οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μας η διμερής διαφορά επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Όπως είπα και νωρίτερα, οι θέσεις των κυβερνήσεων των δυο χωρών είναι γνωστές. Θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις είναι αντίθετες και για αυτό το λόγο πρέπει να ανέβουμε και να ξεπεράσουμε βουνά προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση».

Ερωτηθείς τέλος, για τον φράκτη που υψώνει η κυβέρνησή του στα σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες, ο Πόποσκι υποστήριξε: «έχουμε τοποθετήσει εμπόδια στα σύνορά μας, προκειμένου να προλαμβάνεται η παράνομη διέλευση και όλοι οι πρόσφυγες να κατευθύνονται προς τα σημεία καταγραφής. Όταν θα υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ορθής καταγραφής, τότε δεν θα είμαστε και εμείς αναγκασμένοι να τοποθετούμε εμπόδια και, βεβαίως, και εμείς δεν επιθυμούμε να υπάρχουν φράχτες στα σύνορα μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών. Αυτού του είδους τα σύνορα, οι φράχτες, δεν μπορούν να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση».

Σημειωτέον, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του ο υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ενώ αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

You must be logged in to post a comment Login