Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Πρωταθλήτρια στην προπαγάνδα συσκότισης…

16-12-2015

skitso-syriza-diaplokh-antilaikih-epithesh

Δεν περνά μέρα που να μην καταγράφεται κι ένα ακόμα χειροκρότημα προς την κυβέρνηση από τα συστημικά επιτελεία. Χτες, μόλις, σύσσωμος ο Τύπος χαρακτήρισε «μια πολύ θετική εξέλιξη, πολύ καλή είδηση» την παράδοση των αεροδρομίων σε μια κοινοπραξία με κυρίαρχο ένα γερμανικό μονοπώλιο και συμμετοχή ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου, ενώ δε λείπουν οι αναλύσεις και οι έπαινοι από τα ΜΜΕ (ναι, αυτά που η κυβέρνηση καταγγέλλει ως συστημικά και διαπλεκόμενα…) για το «θάρρος», όπως λένε, της κυβέρνησης που νομοθετεί με ταχύτατους πλέον ρυθμούς όλα όσα καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσε χωρίς να συναντήσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις. Ενώ, βεβαίως, υπάρχουν και οι εκκλήσεις να αφήσουμε επιτέλους τον Τσίπρα να κάνει τη δουλειά του…

Στην κυβέρνηση Τσίπρα αναγνωρίζεται ότι η πολιτική της υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και τον στόχο της ανάκαμψης των κερδών τους. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει, βεβαίως, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ευκαιρίες για γρήγορη κερδοφόρα αναπαραγωγή του κεφαλαίου, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας. Αυτά υπηρετεί με την πολιτική των μνημονίων, αυτό έκαναν και οι προηγούμενες. Αυτά υπηρετούν η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι περικοπές, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, η φοροεπέλαση, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα χειροκροτήματα προς την κυβέρνηση έχουν πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Το προσδιόρισε ο Στ. Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ: «Η ελληνική οικονομία βήμα βήμα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης». Στη σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζεται από διάφορες πλευρές ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια δύσκολη δουλειά. Ο εκπρόσωπος του ESM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, δήλωσε προχτές πως «το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σημαίνει ότι έχει μια δυνατή πολιτική εντολή». Ανταποκρινόμενος σε μια τέτοια εκτίμηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του προς το φόρουμ επιχειρηματιών στη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσε ότι πράγματι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους επενδυτές.

Η παράδοση των αεροδρομίων, που έδωσε λαβή για τα τελευταία χειροκροτήματα προς την κυβέρνηση από την άρχουσα τάξη, είναι μια μόνο μικρή κορυφή του παγόβουνου. Εχει προηγηθεί η απόφαση για την παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο χώρο της Ενέργειας, ενώ με την απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνει την κεφαλαιακή βάση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πριν από λίγες μέρες ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αναγνωρίσει ότι τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση «θα μπορούσε να τα πάρει οποιοσδήποτε άλλος και να τα εφαρμόσει». Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση έχει καλύτερους όρους να εξαπατήσει, να αποσπάσει την εργατική – λαϊκή συναίνεση και ανοχή, να διαχειριστεί προπαγανδιστικά, να εξασφαλίσει την περίφημη «σταθερότητα». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ντόρος που σήκωσαν τα κυβερνητικά επιτελεία για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» για να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αυτόν τον τομέα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια.

You must be logged in to post a comment Login