Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συναίνεση για την ισοπέδωση του λαού ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος

05-12-2015

trapeza-ellados-stournaras

Να ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου από τη Βουλή, να υπάρξει συναίνεση των συστημικών κομμάτων και να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ζητάει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική.

«Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος», αναφέρει η έκθεση, αποσιωπώντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν εις το διηνεκές για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

«Είναι βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης. Η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας. «Διαμορφώνεται έτσι, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα», προσθέτει η ΤτΕ, συνεχίζοντας μια συζήτηση που απευθύνεται στο λαό περισσότερο για να τον εξαναγκάσει να αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα.

Η έκθεση εκτιμά ότι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα συνεχιστεί η υποχώρηση του ΑΕΠ εξαιτίας «της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015», ενώ θεωρεί «πιθανή» την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να αποδεχθεί ο λαός κατά τη λογική «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

«Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με το βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Ελλάδας. Επίσης, αναφέρει ότι «απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Η ΤτΕ τονίζει ότι αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθήσει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, προβλέπει ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα θεσμοθετηθεί πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Περιγράφοντας τους άξονες της αντιλαϊκής επέλασης, επισημαίνει ότι για τη «μετάβαση σε διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτούνται:

– Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη υπηρετούμενων δανείων.

– Ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

– Δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

– Αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

– Ενίσχυση της ικανότητας του δημόσιου τομέα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται.

– Αύξηση των επενδύσεων.

– Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

You must be logged in to post a comment Login