Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ειδικές δυνάμεις της Frontex στα νησιά του Αιγαίου!

04-12-2015

prosfyges-paidi-peiraias-limani

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χτες η Frontex, στη σκιά των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα. Σύντομα, θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex στην περιοχή, για να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, δήλωσε ότι «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται». Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβρη.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε δηλώσει ότι το σχετικό αίτημα της Frontex είχε απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. «Ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex. «Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα» είπε. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στον καθορισμό της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής των μεταναστών» πρόσθεσε.

Ειδικές δυνάμεις της Frontex στα νησιά

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την επέκταση της παρουσίας της Frontex στα βόρεια σύνορα, υπέβαλε αίτημα για την αποστολή των ειδικών δυνάμεων άμεσης επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βγήκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι εξετάζονται αλλαγές στη λειτουργία της Σένγκεν, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές.

Στο έγγραφο με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και ημερομηνία 1 Δεκέμβρη 2015 που απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) και στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αναφέρονται ρητώς οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών-μελών για τη λειτουργία της Σένγκεν. Πρόκειται για κράτη, που έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα για έξι μήνες, όπως προβλέπεται, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης των ελέγχων για δύο χρόνια, στην περίπτωση που εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και «στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στο χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών».

You must be logged in to post a comment Login