Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Νέο έγκλημα κατά της πολύπαθης σχολικής στέγης»

«Νέο έγκλημα κατά της πολύπαθης σχολικής στέγης»

eyosmos-22o-dhmotiko

Ανακοίνωση, καταγγελία εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου για τον αποχαρακτηρισμό χώρου που προορίζονταν για ανέγερση σχολείου και μάλιστα στην περιοχή του ρέματος της Μουσών, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, εξαιτίας της αδυναμίας να καλυφθούν οι ανάγκες από τα ήδη υπάρχοντα σχολεία. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η εξής:

«Στην περίοδο της ευημερίας και της ξέφρενης οικιστικής ανάπτυξης, ο δήμος μας έχασε την ευκαιρία οικοδόμησης  μιας σύγχρονης πόλης, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Η εφαρμογή του κοινωνικού συντελεστή σε όλη την έκταση της Ν. Πολιτείας, αντί σε τμήμα αυτής, αφενός πολλαπλασίασε τον πληθυσμό, αφετέρου οδήγησε στην τσιμεντοποίηση της, με ανεπαρκείς χώρους πρασίνου, αθλητισμού και ιδιαίτερα σχολικής στέγης. Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είδαμε 240 παιδιά της Α΄ Δημοτικού να περιφέρονται από το ένα σχολικό συγκρότημα στο άλλο χωρίς να μπορούν να απορροφηθούν, αφού το καθένα από αυτά είχε ήδη αριθμό μαθητών τουλάχιστον διπλάσιο από τα προβλεπόμενα. Ζούμε στην εποχή της μετατροπής σε αίθουσες διδασκαλίας, των kibo, των υπογείων και των διαδρόμων. Στην εποχή των προαυλίων που αντιστοιχούν σε ένα τετραγωνικό ανά μαθητή και των αιθουσών που χωρίζονται με γυψοσανίδες, για να εξυπηρετήσουν διπλάσιο αριθμό μαθητών.

Σ’ αυτή την εποχή συνηθίσαμε να ακούμε, από την νυν διοίκηση του Πέτρου Σούλα αλλά και από την προηγούμενη του Στάθη Λαφαζανίδη, ότι η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα! Όλα αυτά μόνο στα λόγια γιατί τα έργα καταμαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο.

Τον Μάρτιο του 2012 η διοίκηση Σ. Λαφαζανίδη προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό χώρου σχολείου στη Μαβίλη (περιοχή Ελπίδας), με την σύμφωνη γνώμη της τότε αντιπολίτευσης, των παρατάξεων του Π. Σούλα και Κ. Σωτηράκη. Σε μια περιοχή που η οικιστική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και τα τραγικά αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον.

     Το Μάη του 2013 η διοίκηση  Σ. Λαφαζανίδη, έφερε ως έκτακτο θέμα (συνήθης πρακτική) στο δημοτικό συμβούλιο, την παραχώρηση χώρου στη Μητρόπολη Νεαπόλεως για ανέγερση Ιερού Ναού. Την υπερψήφισαν εκτός από την παράταξη Σ. Λαφαζανίδη και αυτή του Π. Σούλα. Ο Κ. Σωτηράκης δεν είχε την χαρά γιατί αποχώρησε νωρίτερα. Και ενώ στις 19/7/13 ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης ακύρωσε την απόφαση αναλύοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η νέα διοίκηση του Π. Σούλα επανέφερε το θέμα, πάλι ως έκτακτο στις 18/11/2015. Το θέμα υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις του Π. Σούλα, Σ. Λαφαζανίδη και Κ. Σωτηράκη, παρά το ξεσκέπασμα της υπόθεσης από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο χώρος αφορά σε οικόπεδο 6,402 m2, κάτω από την περιφερειακή οδό και στα σύνορα Εύοσμου με το Ελευθέριο Κορδελιό, ακριβώς πάνω από την ΔΕΗ. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την Διεύθυνση Γεωργίας στην τότε σχολική εφορία του Α΄ Δημοτικού σχολείου Εύοσμου το 1931. Με την κατάργηση των σχολικών εφοριών το 1995 μεταβιβάστηκε στον τότε Δήμο Εύοσμου για συγκεκριμένη χρήση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ακυρωτική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, « Όλα τα ακίνητα, τα οποία μεταβιβάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. βαρύνονται με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίησή τους, μόνο για τη στέγαση σχολείων ή μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ή λαϊκής επιμόρφωσης..»

      Σε μια περιοχή που μαστίζεται από την έλλειψη σχολικής στέγης, με το συγκρότημα των δημοτικών σχολείων 4ο, 15ο, 22ο να πλησιάζει τους 1000 μαθητές σε απόσταση 100 μέτρων από το εν λόγω οικόπεδο, με το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού σε απόσταση 300 μέτρων από το συγκεκριμένο οικόπεδο, να κινδυνεύει να κλείσει ή να μεταφερθεί εκτός του δήμου, οι συνήθεις, παλιότεροι και τωρινοί, ΥΠΟΠΤΟΙ μοιράζουν την σχολική περιουσία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά :

– Την άμεση ακύρωση της εγκληματικής απόφασης για παραχώρηση χώρου που προορίζεται για ανέγερση σχολείου.

– Την απομάκρυνση του πυλώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

– Την διεκδίκηση κονδυλιών για ανέγερση σχολείων σε όλη την επιφάνεια του εν λόγω οικοπέδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ