Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μετανιώσουν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους»

03-12-2015

putin-2

Η Μόσχα και η Άγκυρα, «ανέστειλαν» τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου «TurkStream», που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής, που είχε επιφορτιστεί με το έργο αυτό, είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός «TurkStream» παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014, μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου «South Stream», κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών, από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση». Με τον αγωγό «TurkStream», η «Gazprom» υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό, φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η «Gazprom» ανακοίνωσε έναν άλλον αγωγό, το «Nord Stream 2», με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του «Nord Stream», που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσία και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.

Σε υψηλούς τόνους η ομιλία του Βλ. Πούτιν κατά της τουρκικής κυβέρνησης

Σε υψηλά επίπεδα, διατηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ένταση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του «για την κατάσταση του έθνους» προς τους Ρώσους βουλευτές, τους κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών και περιοχών και τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης (σ.σ. η οποία συνήθως «χρησιμοποιείται» για να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ρωσικός λαός, αλλά φέτος «επισκιάστηκαν» από την Τουρκία), ο Βλ. Πούτιν, επιδόθηκε σε μία δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας, της οποίας ηγείται «μία κλίκα που έχασε τα λογικά της», καταρρίπτοντας ένα ρωσικό αεροσκάφος, μία «προδοτική πράξη που η Ρωσία δε θα ξεχάσει ποτέ» και οι Τούρκοι αξιωματούχοι «θα μετανιώσουν γι’ αυτήν».

«Δε θα ξεχάσουμε ποτέ, αυτήν τη συνέργεια με τους τρομοκράτες. Θα θεωρούμε πάντα την προδοτική ενέργεια, ως μία από τις πλέον κακόβουλες πράξεις», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της τη λογική», είπε προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι δε θα προσφύγει στην απειλή ανάληψης στρατιωτικής βίας κατά της Τουρκίας στην κρίση αυτή, δεσμεύθηκε όμως για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της Άγκυρας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό το κράτος εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής και κυρώσεων κατά των ρωσικών επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα. «Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», είπε οργισμένα.

«Δεν είναι η τελευταία φορά, που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι’ αυτό που έκαναν», συνέχισε, διαχωρίζοντας την τουρκική ηγεσία από τον «καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό και καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που «τα τσεπώνει», προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους».

You must be logged in to post a comment Login