Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κινητοποιήσεις για να αποποιηθεί τις ευθύνες της

03-12-2015
kede
Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης που έγινε προχθές στην Αθήνα και που ως θέμα της είχε την «οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας». Όπως αποφασίστηκε, θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των δήμων τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ενώ θα παραδώσουν τα 24 αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Παράλληλα, θα αποστείλουν επιστολή σε όλους τους βουλευτές των κομμάτων, ζητώντας να μην ψηφίσουν κανένα νομοθέτημα που «θα θίγει τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη, οι πολιτικοί αρχηγοί για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα της ΕΕ.

Όμως, είναι γνωστό πως η ΚΕΔΕ με τη στάση της συμβάλλει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και στη διατήρησή της, που στόχο έχει τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Και αυτό καθώς αντί να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις όταν η κυβέρνηση παρακρατούσε τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ΚΕΔΕ ζητούσε να κρατηθεί για τους δήμους ο ΕΝΦΙΑ ή σε άλλες περιπτώσεις δεχόταν τη δραματική αύξηση δημοτικών τελών, που αναγκάζονται να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Επιπλέον, αρκετοί δήμοι έχουν επιβάλλει μεγάλες αυξήσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, με πρόσχημα τις περικοπές από την κυβέρνηση. Από το βήμα της Συνέλευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε υποσχέσεις για τα έσοδα των δήμων. Είπε πως μέχρι τις 21 Δεκέμβρη αναμένεται να έχουν εξοφληθεί όλα τα παρακρατηθέντα.

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στις τεράστιες λαϊκές ανάγκες και στην πλήρη οικονομική ανεπάρκεια των δήμων να τις ικανοποιήσουν. «Σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι να δούμε, όπως είπε, την αιτία που υπάρχουν αυτά. Η αιτία είναι η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που υλοποιείται διαχρονικά και αδιατάρακτα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και φέρνει αυτά τα αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε πως αυτή η πολιτική προχωράει σε περικοπές όχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά και σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό», είπε. Ανέφερε μάλιστα και ένα επιχείρημα που ακούγεται από δημάρχους. «Μήπως δεν ακούμε από συναδέλφους μας πως πρέπει να γίνουμε φοροεισπράκτορες για να είμαστε αυτοτελείς; Και ποιους θα πάμε να τσεκουρώσουμε; Αυτόν για τον οποίον υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε, το λαό δηλαδή. Από ποιους θα πάμε να πάρουμε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να τον πάρουμε εμείς; Είναι υπέρ του ΕΝΦΙΑ, είναι υπέρ του ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει. Τα ανταποδοτικά τέλη από ποιους θα τα πάρουμε;».

Κλείνοντας στάθηκε στην πρόταση για κινητοποιήσεις των δημάρχων ενάντια στις περικοπές που ειπώθηκαν στη συνέλευση. «Τι λέτε εσείς; Θα την πιάσει σύγκρυο την κυβέρνηση μόλις μας ακούσει ότι θα κινητοποιηθούμε; Ποιοι θα κινητοποιηθούν; Αυτοί που υποστηρίζουν το μνημόνιο; Αυτοί που στα κόμματά τους πρωτοστατούν και λένε να εφαρμοστούν τα μέτρα;».

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες δημάρχων για την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων. Όπως είπε, οι δήμοι υπολειτουργούν από την έλλειψη προσωπικού και τα κενά καλύπτονται με «πενταμηνίτες», υλοποιώντας έτσι τις επιδιώξεις μεγάλου κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ για μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους και υποβάθμιση των υπηρεσιών ώστε να χαριστούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Τόνισε, ακόμη, την αντίθεση του Συνδικάτου σε αυτά τα προγράμματα, καθώς επίσης και σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης υπηρεσιών των δήμων, αλλά και στη λεγόμενη «αυτοδιαχείριση», η οποία – όπως είπε – θα οδηγήσει σε νέα φορομπηχτική επέλαση και λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

You must be logged in to post a comment Login