Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέο πακέτο εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους βιομήχανους

28-11-2015

deh-pylones

Την ίδια στιγμή που εντείνουν τις πιέσεις τους για την είσπραξη οφειλών από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμα και τις ρυθμίσεις των συσσωρευμένων χρεών τους, συγκυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ ετοιμάζουν γενναίες εκπτώσεις προς τους πελάτες της υψηλής τάσης, τις μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες. Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι οι εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια να συνδυαστούν με την παραπέρα μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, μέσω της παράλληλης εφαρμογής του μέτρου της «διακοψιμότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που μελετάται από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και συζητήθηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, είναι να δίνονται ξεχωριστά τιμολόγια ανάλογα με το παραγωγικό «προφίλ» της κάθε βιομηχανικής επιχείρησης.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εγχώριων βιομηχάνων ευνοείται και από τη συνολική τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα επιτελεία της ΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους των ευρωενωσιακών βιομηχανιών, ειδικά σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την ύφεση και το διεθνή ανταγωνισμό, όπως η χαλυβουργική βιομηχανία.

Σε αυτά τα πλαίσια κινούνται και οι δημόσιες παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης: Κατά τη συνάντηση που είχε προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Μ. Α. Κανιέτε, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έθεσε μεταξύ άλλων και το αίτημα για μείωση των προβλεπόμενων ορίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή. Εάν το αίτημα αυτό εγκριθεί, αυτομάτως θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, παρέχοντας έτσι τα περιθώρια άσκησης πολιτικής στήριξης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, άλλωστε, ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση της «ενεργειακής ένωσης» της ΕΕ, προσθέτοντας ότι βασικά στοιχεία της πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι η «διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού» και η «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την επιδίωξη των ντόπιων πλουτοκρατών να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες την προώθηση των λεγόμενων ενεργειακών «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος», όπως η δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο «κάθετος διάδρομος» και ειδικότερα οι διασυνδέσεις με Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία. Αναφέρθηκε, δηλαδή, σε έργα τα οποία ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προσδοκούν σε χρηματοδότηση και σύντομη εκκίνηση: Πρόκειται για το νέο σταθμό LNG στη Β. Ελλάδα, την κατασκευή του αγωγού TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου, τη διασύνδεσή του με την Ιταλία, αλλά και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας μέσω του αγωγού IGB, που οι εμπνευστές του επιθυμούν να αποτελέσει την αρχή ενός μελλοντικού διαδρόμου φυσικού αερίου που θα «διατρέχει» την Κεντρική Ευρώπη.

  • Χτες, εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους της βελγικής εταιρείας «Fluxys», παρουσία του πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η βελγική εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR.Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση του ποσοστού της αζέρικης εταιρείας στο ΔΕΣΦΑ κάτω του 50% (από 66% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία), μπαίνει ως προαπαιτούμενο από την Κομισιόν για να εγκρίνει και την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας με το ελληνικό κράτος.

You must be logged in to post a comment Login