Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

28-11-2015

politikoi-arxhgoi-symboylio-28-noembrh-2015

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που συνεδρίασε από τις 12.15 το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης από την Προεδρία.

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Ήρθαμε για να ακούσουμε» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος σε «επικοινωνιακά τεχνάσματα», ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας». Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε στη Βουλή για τη συζήτηση των θεμάτων του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Για το προσφυγικό επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών και για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Φώφη Γεννηματά

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι απορρίφθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση δυο επιτροπών με εμπειρογνώμονες για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τάχθηκε υπέρ της συζήτησης στη Βουλή τόσο για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για το Ασφαλιστικό και ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για το προσφυγικό το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την κυβερνητική πολιτική.

Σταύρος Θεοδωράκης

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ανέφερε πως συμφώνησε σε ένα κείμενο για το Προσφυγικό, ενώ πρότεινε της δημιουργία μιας «κυβέρνησης Εθνικής Ελλάδας» αποκλείοντας τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βασίλης Λεβέντης

«Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση» αλλά ο πρωθυπουργός «μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν το σκέπτεται» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Πρόσθεσε ότι αντιλήφθηκε πως ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει παραχωρήσεις στο Προσφυγικό προκειμένου να πάρει παραχωρήσεις στο Ασφαλιστικό από τους δανειστές. Υποστήριξε ότι αυτό «το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει».

Πάνος Καμμένος

«Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο». Δήλωσε ότι πλέον πρέπει «να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής, για τα αποτελέσματα του PSI.

Τι προηγήθηκε της συνεδρίασης 

Σαφής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης και ανοχής από κόμματα και το λαό στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και κουβαλούν μαζί τους σημαντικό πολιτικό κόστος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ’ αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Για την ατζέντα προστέθηκε και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». 

Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, γιατί αυτό θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Σημείωσε πως διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.

Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο Ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

You must be logged in to post a comment Login