Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Τείχος στη διέλευση προσφύγων υψώνουν τα Σκόπια

20-11-2015

Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ κρατούν, από χθες το πρωί, κλειστό το κύριο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην ουδέτερη ζώνη, μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών να παραμένει στον καταυλισμό στην Ειδομένη, αναμένοντας από τις Αρχές της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση από το κύριο σημείο της ουδέτερης ζώνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει κατακλυσθεί από πρόσφυγες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανέφεραν, το βράδυ της Τετάρτης, ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες».

Το γεγονός αυτό είχε άμεσο «αντίκτυπο» στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου διακοσίων ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα από χθες, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις Αρχές των Σκοπίων, να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους. Οι Ιρανοί μετανάστες πραγματοποιούν, παράλληλα, καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα 10 εμπορικές αμαξοστοιχίες να έχουν «εγκλωβιστεί».

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί). Ωστόσο, μία μεγάλη ομάδα προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν στη διάρκεια της νύχτας τη συνοριακή γραμμή και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ, συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπό σχεδίαση αυτός φράχτης, θα απλώνεται σε πρώτη φάση, εφόσον κατασκευαστεί, από τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος Ειδομένης – Γευγελής έως την όχθη του ποταμού Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής άμυνας της ΠΓΔΜ) που συνεδρίασε στις 14 Νοέμβρη, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε στο στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σχετικά με το προσφυγικό.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του Ντ. Τουσκ, θα είναι το Βελιγράδι, όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την Κυριακή, ο Τουσκ θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή της ΕΕ στα Σκόπια, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Τουσκ, στις τρεις αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών, κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

You must be logged in to post a comment Login