Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Προσωρινοί και εύθραυστοι συμβιβασμοί στη σύνοδο των G20

16-11-2015

Με το ζητούμενο της Συνόδου (ένας -σε κάθε περίπτωση προσωρινός- συμβιβασμός ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμμαχίες, σε μία σειρά ζητήματα όπου εκδηλώνονται έντονα οι μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμοί) να έχει επιτευχθεί μερικώς, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η Σύνοδος της ομάδας χωρών G20, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Ενωμένοι» στην καταστολή και τον αυταρχισμό

Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε το ζήτημα της καταπολέμησης της «διεθνούς τρομοκρατίας», με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι από το «Ισλαμικό Κράτος», με τους είκοσι ηγέτες των G20, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις των αστικών τάξεων που εκπροσωπούν, να συμφωνούν στην ένταση της καταστολής και της περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρεται ότι η άνοδος της τρομοκρατίας υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας. Με αυτήν τη δικαιολογία οι χώρες των G20 δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν για να καταστείλουν και να εμποδίσουν τρομοκρατικές ενέργειες και για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για εκείνους που τις διαπράττουν. Δεσμεύονται επίσης ότι θα ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και θα ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους, αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων.

Σχετικά με το θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η καπιταλιστική εκμετάλλευση, οι G20 κάνουν λόγο για παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συντονισμένα, καλώντας όλες τις χώρες να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης.

Ξορκίζουν την ύφεση με «δεσμεύσεις» για ανάπτυξη

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε οικονομικά ζητήματα, όπως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης και κυρίως η αντιμετώπιση των ανησυχητικών προοπτικών για μονιμοποίηση της ύφεσης.

Παρά τα αρνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη -εκτός φυσικά από ανισόμετρη- παραμένει συνολικά ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν, οι ηγέτες της G20 δηλώνουν στην τελική ανακοίνωσή τους ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο για την αύξηση της συλλογικής παραγωγής τους κατά 2% επιπλέον έως το 2018. Ωστόσο, στο επίμαχο ζήτημα των οικονομικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, φαίνεται πως δεν μπόρεσε να γίνει πρόοδος, καθώς στο ανακοινωθέν απλώς επαναλαμβάνονται προηγούμενες δεσμεύσεις σχετικά με τις νομισματικές ισοτιμίες και υποσχέσεις για αντίσταση στον προστατευτισμό.

Απόφαση -που μένει φυσικά να αποδειχθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί- υιοθέτησαν και κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Οι G20 υπογράμμισαν πως έχει «κρίσιμη» σημασία το σχέδιο αυτό να τύχει μιας «ευρείας και συνεπούς εφαρμογής», ιδιαίτερα όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα των συμφωνιών μεταξύ εφοριών και πολυεθνικών (tax rulings).

Σημαντικές διμερείς επαφές

Στο περιθώριο της Συνόδου, έγιναν αρκετές -και σημαντικές- διμερείς επαφές, στις οποίες εκφράστηκαν οι αντιθέσεις, αλλά και προσπάθειες συμβιβασμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών και συμμαχιών, σε μία σειρά «καυτές» περιοχές του πλανήτη (Συρία, Ουκρανία, Θάλασσα Νότιας Κίνας).

Για το θέμα της Συρίας μάλιστα, οι ηγέτες της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο χρόνο διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Συρία, επιχειρώντας και με αυτό τον τρόπο να βαθύνουν την εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

You must be logged in to post a comment Login