Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Συμβιβασμός για το ρόλο της κυβέρνησης Άσαντ

  15-11-2015

  H λεγόμενη «καταπολέμηση του “Ισλαμικού Κράτους”», ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αποτελεί όπως όλα δείχνουν το προκάλυμμα για ευρύτερες εξελίξεις και επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή ουσιαστικά όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη.

  Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο, Ιράκ, Λίβανο και Ιορδανία, αλλά και ο ΟΗΕ και η ΕΕ), κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου σε έναν αρχικό συμβιβασμό όσον αφορά τη Συρία.

  Η συμφωνία που επετεύχθη, προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία. Ωστόσο, «έχουμε ακόμη διαφορές όσον αφορά το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τη λήξη της Συνόδου.

  «Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα αφορά τις εκλογές σε 18 μήνες» μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες από τώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

  Ένας άλλος στόχος είναι, επίσης, να οργανωθεί μέχρι την 1η Γενάρη, μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο, που συνταράζει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε.

  Όσον αφορά τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι φαίνεται ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. «Μας είπαν οι εταίροι μας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί μας, ότι είναι έτοιμος να επιδείξει σοβαρότητα, να στείλει μια αντιπροσωπεία, να δεσμευτεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

  «Θα πρέπει παραλλήλως να πετύχουμε εκεχειρία σε όλη τη χώρα», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

  «Αυτό ακούγεται ακόμη ουτοπικό, όμως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται γύρω από το τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είπε ο Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος αυτή διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι. Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι σφαγές στη Συρία πρέπει να σταματήσουν».

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν, πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το «Ισλαμικό Κράτος». «Σήμερα είχα διμερείς συναντήσεις και έχω την αίσθηση πως αναγνωρίζεται η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε το “Ισλαμικό Κράτος”», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

  Μια νέα συνάντηση αυτής της «διεθνούς ομάδας βοήθειας για τη Συρία» θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών.

  You must be logged in to post a comment Login