Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Πιθανότητες μόνιμης χαμηλής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ

14-11-2015

Να εγκλωβιστεί σε μια μόνιμη χαμηλή ανάπτυξη κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το ΔΝΤ και το ενημερωτικό σημείωμά του ενόψει της Συνόδου Κορυφής των «G 20» στην Τουρκία στις 15 και 16 Νοέμβρη.

Για το 2016 το ΔΝΤ προβλέπει ότι «η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το επόμενο έτος» και προσθέτει ότι αυτή «εξαρτάται από τη συνδρομή ευνοϊκών παραγόντων, με τις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες να συνεχίζουν να ωφελούνται από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές και τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων».

Επισημαίνει ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας και από το ύψος των τιμών των πρώτων υλών, ενώ εκτιμά ότι και το προσφυγικό ζήτημα θα επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα τόσο των χωρών προέλευσης όσων και των χωρών υποδοχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «εάν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί» και σημειώνει πως «η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με πιθανές αποδιαρθρωτικές κινήσεις στις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Αν και είναι καλοδεχούμενη, η νέα ισορροπία που επιδιώκει η Κίνα προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μπορεί, παρά τα μεγάλα περιθώρια της κινεζικής οικονομίας, να μην είναι ομαλή. Για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, οι σταθερά χαμηλές τιμές τους θα πιέσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους και θα μειώσουν την ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ εκτιμά πως «οι χώρες της G20 αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, λόγω του περιορισμένου περιθωρίου χειρισμών που έχουν και της ανάγκης να προσαρμοσθούν στις νέες πραγματικότητες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη μιας αναβάθμισης πολιτικών που θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της μελλοντικής ανάπτυξης με αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη και θα διατηρούν τη σταθερότητα».

Στην ατζέντα και το Προσφυγικό

Στη Σύνοδο των G20 στην Τουρκία θα συζητηθεί και το θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, που δήλωσε ότι «το ευρύτερο θέμα του Μεταναστευτικού θα συζητηθεί στο G20, είναι φλέγον ζήτημα και στο μυαλό όλων. Δεν έχω γνώση για κάποια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα και το θέμα στο G20». Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ελλάδα λόγω προσφύγων, απέφυγε να απαντήσει σαφώς, λέγοντας: «Οι συζητήσεις επί των πολιτικών συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε έχουμε αποστολή στο έδαφος, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής και τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το πρόγραμμα αυτό. Θα περίμενα λοιπόν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να τεθούν θέματα επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα και να συζητηθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο. Δεν έχω συγκεκριμένη γνώση».

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Μη αναμενόμενη είναι η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώζωνη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 0,4%. Σε επίπεδο ΕΕ των 28 χωρών-μελών η ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο ήταν 0,4%.

You must be logged in to post a comment Login