Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Προβληματισμός στη ΝΔ για μικρή συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης προέδρου

12-11-2015
nd-ypopshfioi-proedroi-3

Με το φόβο της μικρής συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές δείχνουν να κινούνται στη ΝΔ, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει άλλο ένα σημάδι δυσκολίας να παίξει το ρόλο της ως κεντροδεξιού πυλώνα του πολιτικού σκηνικού, φορέα ικανού να ενσωματώσει ευρύτερες μάζες στα ζητούμενα των πλουτοκρατών.

«Ανησυχίες», μηχανισμοί και υπολογισμοί…

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε, σε «STAR» και «Action24», ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ περιμένω να ψηφίσουν 500.000 πολίτες. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 προσήλθε και ψήφισε το 1/3 της τότε εκλογικής μας δύναμης. Στις τωρινές εκλογές μας ψήφισαν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι, άρα το 1/3 της εκλογικής βάσης περιμένω να ψηφίσει στις εσωκομματικές. Αν έρθουν να ψηφίσουν 100.000 άνθρωποι, θα είναι ήττα για την παράταξη».

Τέτοιο ζήτημα θέτει και ο Αδ. Γεωργιάδης. Από την προηγούμενη Τρίτη (3/11), με επιστολή του στους άλλους 3 υποψήφιους, διαπίστωνε: «Η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας», προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει έτσι και καταγραφεί «αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή σε αυτή», θα είναι μια «εξέλιξη η οποία θα απαξιώσει όχι μόνο τη διαδικασία ή τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ. Θα απαξιώσει και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης – και, φοβούμαι, μακράς – εσωστρέφειας».

Διόλου τυχαία, και τα «Νέα» πριν από μια βδομάδα (5/11) προειδοποιούσαν για τον ίδιο κίνδυνο, που δεν αφορά τελικά μόνο τη ΝΔ (εξ ου και σπεύδουν να παρέμβουν στη διαδικασία μια σειρά επιτελεία), αλλά το αστικό πολιτικό σύστημα γενικότερα: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλείται από τον χειρότερο κίνδυνο: Να εκλέξει αρχηγό κι αυτός (όποιος κι αν είναι) να στερείται της ευρύτερης νομιμοποίησης που έχει ανάγκη να υπάρξει. Διότι (…) μια απαξιωμένη διαδικασία δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα απαξιωμένο αποτέλεσμα. Φτου κι απ’ την αρχή, λοιπόν, νέα νταραβέρια σε λίγους μήνες!».

Εδώ να καταγραφούν εκτιμήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως ότι «αν ψηφίσουν 150.000 βγαίνει ο Ευ. Μεϊμαράκης, αν ψηφίσουν 250.000 μάλλον βγαίνει άλλος», υποδεικνύοντας ότι ο νυν πρόεδρος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το στελεχιακό δυναμικό και «περνάει» στον κεντρικό πυρήνα ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά αν ανοίξει η διαδικασία στην «ευρύτερη κοινωνία» ανεβαίνουν τα ποσοστά των άλλων υποψηφίων, π.χ. του Απ. Τζιτζικώστα.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η έκκληση Μεϊμαράκη στους Νεοδημοκράτες «να πάτε στις κάλπες, γιατί μόνο έτσι θα περιορίσουμε την επιρροή των “περαστικών”». Όπου ως «περαστικούς» εννοεί όσους – δίχως οργανωτική σύνδεση ή άλλη ταύτιση με το κόμμα, ενδεχομένως και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων – προσέλθουν τη μέρα των εκλογών και πληρώνοντας το ορισθέν αντίτιμο συμμετοχής (3 ευρώ), ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο.

Ίσως σε μια τέτοια βάση, στις 13/10, και με αφορμή δυσκολίες να τα βρουν οι 4 υποψήφιοι στα διαδικαστικά των εκλογών, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωνε: «Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και τη ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς».

Ούτε «ντιμπέιτ», ούτε συνδιάσκεψη

Την ίδια ώρα, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης κρατάνε ψηλά το ζήτημα της διεξαγωγής «ντιμπέιτ», κρίνοντας ενδεχομένως ότι η διεξαγωγή του θα μπορούσε να ενισχύσει τις υποψηφιότητές τους.

Σε αυτό το φόντο, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωνε χτες: «Θεωρώ σχεδόν ντροπή να παραδεχόμαστε οι 4 υποψήφιοι της ΝΔ ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε σε μια κοινή ημερομηνία για να μιλήσουμε στους νεοδημοκράτες. Καλώ, έστω την ύστατη στιγμή, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική μας ομάδα ώστε να ενημερώσουμε τουλάχιστον τους βουλευτές και να δεχτούμε ερωτήσεις από αυτούς, σε μία ανοιχτή και μεταδιδόμενη από το Κανάλι της Βουλής συνεδρίαση, έτσι ώστε πριν από την κάλπη να ξέρουν οι Νεοδημοκράτες τις ακριβείς θέσεις του καθενός μας».

Απαντώντας, λίγο αργότερα, η πλευρά Μεϊμαράκη τόνιζε: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξ αρχής είχε προτείνει τη διεξαγωγή δύο Εθνικών Συνδιασκέψεων. Πρόταση, την οποία με καθυστέρηση αποδέχτηκε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, προτείνοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής της τη 18η Νοεμβρίου, ημερομηνία με την οποία συμφώνησε ο Β. Μεϊμαράκης, όχι όμως οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, λόγω του προεκλογικού τους προγράμματος. Αντιπροτείναμε τη 17η Νοεμβρίου, με την οποία διαφώνησε ο κ. Τζιτζικώστας για τους ίδιους λόγους. Οσον αφορά τη 19η Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η κεντρική μας εκδήλωση στο Λεκανοπέδιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία των υποψηφίων ως προς τον χρόνο, για να συγκληθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη»…

You must be logged in to post a comment Login