Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέα μέτρα για τον έλεγχο εισόδου προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

12-11-2015

Αποτίμηση της υλοποίησης όσων αποφάσεων έχουν ήδη παρθεί και εξέταση της ανάγκης λήψης νέων μέτρων, που θα επιτρέπουν την είσοδο στην ΕΕ τόσων μεταναστών και προσφύγων όσων χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εμποδίζοντας τους υπόλοιπους στα σύνορα, είναι ο στόχος της Συνόδου Κορυφής που άρχισε την Τετάρτη στη Μάλτα.

Επισήμως, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγγράφονται ως θέματα η «καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», η «καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης», η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η «στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή».

Με εξαίρεση το πρώτο, που ξεχειλίζει υποκρισία καθώς είναι κράτη – μέλη της ΕΕ που πρωτοστατούν σε επεμβάσεις τόσο σε αφρικανικά κράτη όσο και σε κράτη της Μέσης Ανατολής εποφθαλμιώντας τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, τα υπόλοιπα προμηνύουν σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, που θα περνάνε από «κόσκινο» για το αν πληρούν τα κριτήρια που θέτουν τα μονοπώλια της ΕΕ στην αναζήτηση φτηνού και ελεγχόμενου εργατικού δυναμικού.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων είναι το γεγονός ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών για όσους αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Ως έσχατο μέτρο αναφέρεται ακόμη και η κράτησή τους για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης (για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.).

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών πήραν μέρος και αφρικανικά κράτη καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε η ροή μεταναστών – προσφύγων από την Αφρική προς την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη – μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού μεταναστών που θα επαναπροωθούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ένα έγγραφο 17 σελίδων, στο οποίο αναμενόταν να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ και της Αφρικής και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για μια «συνεργασία» – όπως την χαρακτηρίζουν οι ηγέτες – «για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς βορρά και για την διασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε κίνηση».

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το σχέδιο δράσης οριστικοποιήθηκε, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες. Παράλληλα με την δέσμευση να συναφθούν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών για την διεύρυνση και επιτάχυνση του επαναπατρισμού παράνομων αφρικανών μεταναστών από την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας. Ο αριθμός των Αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Σήμερα Πέμπτη, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να εστιάσει στην προσφυγική ροή από την Τουρκία, να αξιολογήσει τη συνεργασία με τη χώρα αυτή, την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, τη δημιουργία hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, την παροχή στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και την αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στη Σύνοδο με την επιδίωξη απόσπασης κάποιας δέσμευσης για λύσεις που θα αποφορτίζουν κάπως την οξυμένη πίεση που δέχεται εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την επιθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος. Αναμένεται ακόμα να επαναλάβει την πρόταση η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία επανεγκατάστασης προς τις χώρες υποδοχής να γίνονται στην Τουρκία και όχι στα ελληνικά νησιά. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στην Άγκυρα την επόμενη βδομάδα. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Ξυδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

You must be logged in to post a comment Login