Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι Πορτογάλοι σταμάτησαν να τρώνε…

11-11-2015

… αναμένοντας τη νέα «αριστερή» κυβέρνηση για να φάνε με χρυσά κουτάλια, έχοντας ως πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ελληνικής «αριστερής» κυβέρνησης!

portogalia-aristerh-kyvernhsh

Με πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και στήριξαν το Μπλοκ της Αριστεράς (BE), το Πορτογάλικο ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι (PEV) (τα δύο τελευταία συγκροτούν την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία CDU) έπεσε το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Την κυβέρνηση αυτή όρισε πριν 10 μέρες ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καμπάκο Σίλβα, παρότι ήταν φανερό ότι με τους 107 βουλευτές (από τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη), έναντι 122 των άλλων κομμάτων, το πιθανότερο ήταν να τερματιστεί γρήγορα ο βίος της. Τώρα η διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης επιστρέφει στο πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός αναμένεται να δώσει την εντολή στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και πρώην δήμαρχο Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση, το μεσημέρι, των συμφωνιών των Σοσιαλιστών με τα αλλά τρία κόμματα, το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ (και μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) το Πορτογάλικο ΚΚ και τους Οικολόγους Πράσινους, που επίσης και τα τρία κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις μομφής αλλά ψήφισαν αυτή των Σοσιαλιστών. Με βάση τα συμφωνηθέντα, προδιαγράφεται ένα πρόγραμμα κυβέρνησης αστικής διαχείρισης, που δεσμεύεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φυσικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση, που αξιοποιήθηκαν για να βγουν οι κεφαλαιοκράτες από την κρίση και τα βάρη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι τα όποια μέτρα ληφθούν – αυτά που ονομάζουν «τέλος της λιτότητας» ή «πολιτική που θα απαντά στα πιο άμεσα προβλήματα των Πορτογάλων» – θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, που ορίζονται από τις δεσμεύσεις της χώρας, τα συμφωνημένα στο σύμφωνο σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ουσιαστικά στα πλαίσια όλων των ελέγχων που προβλέπονται από την αντιλαϊκή συμμαχία των λύκων. Το «παραμύθι» που πουλιέται στον λαό της Πορτογαλίας, όπως άλλωστε έγινε και με την «πρώτη φορά αριστερά» στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, που μπορεί από την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα στην συμφωνία που υπογράφεται από τους ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Α.Κόστα και του Πορτογάλικου ΚΚ Ζερόνιμο ντε Σόουζα, που δηλώνεται η «διαφορετικότητα» και «αυτοτέλεια» των κομμάτων ρητά επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται, που ξεφεύγει από το προϋπολογισμό, θα πρέπει πρώτα να συζητιέται σε διμερείς διαβουλεύσεις», όπως επίσης και πιθανή πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Αυτό που προβάλλεται ως «αλλαγή της πορείας της χώρας από την δεξιά πολιτική» είναι η σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 600 ευρώ για τους εργαζόμενους του δημοσίου ως το 2019 (δηλαδή 70 ευρώ παραπάνω), επιδόματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, περιορισμός της επισφαλούς εργασίας και της μερικής απασχόλησης, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού όπως και η επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά τα άλλα γίνεται λόγος για «νέο παραγωγικό μοντέλο που θα φέρει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Βάση βεβαίως δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών, που το σχέδιο του δόθηκε στην δημοσιότητα και ουσιαστικά περιγράφει την προσπάθεια ανάκαμψης των πλουτοκρατών και αναβάθμισης του ρόλου της πορτογαλικής αστικής τάξης, με κάποια «ψίχουλα» για τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο το πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου, της συμμετοχής στις αντιλαϊκές συμμαχίες όπως έχει αποδειχθεί και σε πολλά άλλα παραδείγματα «αριστερών» κυβερνήσεων με ή χωρίς την συμμετοχή Κομμουνιστικών Κομμάτων, δεν μπορεί να αλλάξουν την ζωή των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

You must be logged in to post a comment Login