Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Show για τις τηλεοπτικές κάμερες το δράμα των προσφύγων

04-11-2015
prosfyges-mat

Με μία τελετή που έστησαν μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια αναχώρησης 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, προσπάθησαν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τους πρώτους πρόσφυγες (έξι οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ) που θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα προς άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τους πρόσφυγες «υποδέχθηκαν» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, o επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Οι φωτογραφίες που αντάλλαξαν με τους πρόσφυγες και τα τηλεοπτικά πλάνα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι με ευθύνη της ΕΕ, που πρωτοστατεί στις επεμβάσεις μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα-νεκροταφείο. Ακριβώς αυτές τις ευθύνες επιχείρησε να συγκαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας επίκληση σε ένα «ευρωπαϊκό όραμα» που από τη φύση της ΕΕ ως διακρατική ένωση των κεφαλαιοκρατών, δεν είναι τίποτα άλλο από τα « οράματα»της πλουτοκρατίας.

Η Ελλάδα σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας επισήμανε ότι «ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή». Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, οι «30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».

Βέβαια, ακόμα και αν εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι ποσοστώσεις που έχουν αποφασιστεί, πάλι σταγόνα στον ωκεανό θα συνιστούν. Με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, τα επόμενα χρόνια θα μετεγκατασταθούν 160.000 πρόσφυγες από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός μπροστά στα εκατομμύρια των προσφύγων και μάλιστα μέχρι στιγμής υπάρχει απροθυμία να εφαρμοστούν αυτές οι ποσοστώσεις. Επί της ουσίας, στα κράτη-μέλη θα κατευθύνονται οι πρόσφυγες που θέλουν τα μονοπώλια ως φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν στην κόλαση των πολέμων. Επίσης, αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων θα βρεθούν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι απαιτείται συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινά από την Τουρκία και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Ακόμη, ανέφερε, πως «δε θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». Όμως ακριβώς αυτά τα «τείχη» υψώνει και η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη στην τελευταία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής να μετατραπεί η Ελλάδα σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης τουλάχιστον 50.000 προσφύγων.

Oι ομιλίες έγιναν μπροστά από μια φωτογραφία που δείχνει τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο να ταΐζουν ένα μωρό προσφύγων. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η εικόνα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των λαϊκών ανθρώπων που δεν έχουν καμία αξία με τα «οράματα» της λυκοσυμμαχίας.

Θα ενισχυθεί το ανθρωποκυνηγητό 

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο.

Το τι ακριβώς θα γίνει στην Ελλάδα, περιέγραψε πάντως ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

«Όποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Φαμπρίς Λεγκέρι ανέφερε ότι η Frontex έχει ήδη καταγράψει φέτος «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο ανώτατο σημείο» του μεταναστευτικού κύματος.

You must be logged in to post a comment Login