Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέες αυξήσεις εισφορών και νέες μειώσεις συντάξεων

04-11-2015
skitso-asfalistiko-anasfalistiko

Τη δέσμευση που συνυπέγραψε στο 3ο μνημόνιο για «ενιαίες εισφορές» σε όλα τα ταμεία, κατά τα πρότυπα των εισφορών του ΙΚΑ, προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου Ασφαλιστικού, που είναι η αύξηση των εισφορών.

Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΕ και θα δώσει τη χαριστική βολή στους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς το ποσοστό αυτό θα υπολογίζεται επί των εσόδων τους (συνολικός τζίρος) και όχι του πραγματικού τους εισοδήματος.

Η «διαπραγμάτευση» που φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους της, αφορά μάλλον το χρονικό ρυθμό που θα επιβληθεί το νέο χαράτσι και όχι το ίδιο το μέτρο, το αν δηλαδή θα εφαρμοστεί σταδιακά στα τέσσερα ή πέντε χρόνια!

«Εγγυώνται» μόνο συντάξεις φτώχειας

Το δεύτερο χτύπημα σχεδιάζεται να δοθεί με το λεγόμενο «επανυπολογισμό» των συντάξεων που αποδίδονται σήμερα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις νέες προαποφασισμένες μειώσεις ως αποκατάσταση τάχα της «ισονομίας» και των «αδικιών» του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάξεις θα υπολογιστούν ξανά με νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης, όμως θα προστεθεί και το «κριτήριο» της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αυτόν τον τρόπο, όσοι συνταξιούχοι μέχρι σήμερα είχαν αποχωρήσει σε νεότερη ηλικία (με ειδικά ηλικιακά όρια) θα τους επιβληθούν και μεγαλύτερες μειώσεις από τους υπόλοιπους. Μόνο που και εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί, αφού αντιγράφει τους προκατόχους της (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι είχαν επιβάλει μεγαλύτερες μειώσεις σε ηλικίες κάτω των 60 και των 55 ετών πάνω από ένα ύψος συντάξεων.

Το τρίτο χτύπημα θα δοθεί με την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού «μοντέλου», το οποίο ο γγ του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης, παρουσίασε ως «συνεισφορά της αριστεράς»! «Μιλάμε για αλλαγή εκ θεμελίων σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα…», δήλωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του. Ποια είναι αυτή η αλλαγή; Είναι -κατά τον γγ του υπουργείου- η εθνική σύνταξη, η οποία όμως θα είναι στα όρια της φτώχειας, δηλαδή στο ποσό των 360 και 380 ευρώ, η οποία -όπως υποστήριξε- θα διασυνδέεται και με «ρήτρα ανάπτυξης».

Κατάργηση επικουρικών

Μάλιστα, ο Α. Νεφελούδης δε μένει σε αυτό. Επιχειρεί παράλληλα να βρει και προσχήματα για τις περικοπές που ετοιμάζονται να κάνουν, λέγοντας ψέματα ότι υπάρχουν συντάξεις που αναπληρώνουν μέχρι και κατά 120% τους μισθούς! Υπερασπίζεται μάλιστα τις επαγγελματικές συντάξεις, για τις οποίες οι εισφορές των εργαζομένων θα επενδύονται μέχρι και στο 95% στο τζόγο των χρηματιστηρίων και κουμάντο θα κάνουν τα χρηματοπιστωτικά και διάφορα funds.

Χωρίς ίχνος ντροπής ισχυρίζεται ότι με τις επαγγελματικές συντάξεις «απλοποιείται το σύστημα και διασφαλίζεται πολύ περισσότερο από την ανασφάλεια που εμπεριείχαν τα επικουρικά»! Τόση δυσφήμιση στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, τόση αντιστροφή της πραγματικότητας για τον πραγματικό χαρακτήρα των «επαγγελματικών» ασφαλίσεων! Μόνο το παράδειγμα της «Enron» αρκεί (φαλίρισε και άφησε χωρίς σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους), που θα τη ζήλευαν και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές των χρηματαγορών…

You must be logged in to post a comment Login