Διατηρούνται τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό του ΕΟΠΥΥ, που οδηγούν σε πληρωμές των ασθενών, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Ξανθού (ΦΕΚ Β’/2332/30.10.2015). Επιπλέον, μπαίνουν νέοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων, ώστε να αυξηθεί ο όγκος τους στο 40% έως το Δεκέμβρη του 2015.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για την «καθιέρωση νέων ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο και ορίων στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού» επαναφέρει την αντίστοιχη του τότε υπουργού Υγείας, Μ. Βορίδη (ΦΕΚ Β’/1796/1.7.2014), και συγκεκριμένα προσδιορίζει τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού, ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών και την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2014.

Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά το γιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης. Σε περίπτωση παραβίασης των ορίων -ανάλογα την υπέρβαση και τη διάρκειά της- επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα στο γιατρό. Επίσης η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει το γιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων και off patent (σ.σ. με λιανική τιμή ίση ή μικρότερη του μέσου όρου των γενοσήμων) φαρμάκων που έχει επιτευχθεί.

Όπως ίσχυε και πριν, από τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη εξαιρούνται οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, οι καρκινοπαθείς, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, από κυστική ίνωση και πνευμονική υπέρταση. Ακόμη, εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και τα φάρμακα που προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του κράτους και του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στην αύξηση των απευθείας πληρωμών από τους ασθενείς. Αν για παράδειγμα ξεπεραστεί το όριο συνταγογράφησης των καρδιολόγων (30-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή), ο ασφαλισμένος θα πρέπει είτε να πληρώσει από την τσέπη του για τα υπόλοιπα φάρμακα, είτε να αναζητήσει άλλο γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριο, πληρώνοντας την επίσκεψη, αφού και στις επισκέψεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει μπει μηνιαίο πλαφόν. Επίσης όσον αφορά τους στόχους για τα γενόσημα, δεν θα ελαφρύνουν τις πληρωμές των ασθενών αφού θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική (σ.σ. τι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και τη λιανική τιμή.

Άλλωστε σε Ερώτηση προς τον Μ. Βορίδη, ο σημερινός υπουργός Υγείας μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (21/7/2014) έκανε λόγο για τα «μεγάλα προβλήματα» «στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη» με αφορμή τον καθορισμό «πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών». Μάλιστα σημείωνε πως «πλέον δεν αποτελεί στόχο απλώς ο περιορισμός των δαπανών, αλλά αρχίζει να υλοποιείται η πολιτική του “βασικού πακέτου” στην Υγεία: Η κάλυψη του δημόσιου συστήματος Υγείας παύει να είναι καθολική, αλλά καθορίζεται από ένα αυθαίρετο λογιστικό όριο, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα βαρύνουν την τσέπη του ασθενή»…