Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι ΗΠΑ στέλνουν στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας στρατιωτικούς «συμβούλους»

30-10-2015
syria-antikathestwtikoi

Την ανάπτυξη «ενός μικρού αριθμού δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων» στη Συρία, οι οποίες θα έχουν, τάχα, «συμβουλευτικό ρόλο», ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, που επικαλείται μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Συρία 20-30 στρατιωτικούς συμβούλους που θα συμμετάσχουν «στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Μια άλλη πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν θα είναι «πολύ μικρός», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η παρουσία «στρατιωτικών συμβούλων», στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, έρχονται να συμπληρώσουν τους εκπαιδευτές της CIA, που αποδεδειγμένα πλέον, δρούσαν στις τάξεις των λεγόμενων «μετριοπαθών» (σ.σ. που δεν έχουν ανοικτή – τουλάχιστον- σχέση με το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Καϊντα»), αντιπολιτευόμενων ένοπλων ομάδων.

Συνεχίζονται τα παζάρια στη Βιέννη

Εν τω μεταξύ, νέος διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ ισχυρών 17 ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Δύσης, χωρών του Κόλπου και της Ρωσίας, παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείου Ιmperial της Βιέννης με κεντρικό ζήτημα τις δυνατότητες για τη «μεσοπρόθεσμη εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία», χωρίς τη συμμετοχή Σύρων αξιωματούχων (είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης εντός ή εκτός Συρίας).

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ιράν, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, τηςΤουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Λιβάνου. Συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος Στάφαν Ντε Μιστούρα και εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Διπλωματικές πηγές που έχουν πρόσβαση στο τραπέζι των μαραθώνιων διαβουλεύσεων εκτιμούν ότι η συνάντηση δεν θα οδηγήσει στην έκδοση κάποιου τελικού κοινού ανακοινωθέντος, λόγω των έντονων διαφορών που παραμένουν αγεφύρωτες στην ενδοϊμπεριαλιστική σκακιέρα μεταξύ άλλων και όσον αφορά στην τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Ρόιτερς, ότι πιθανώς να δοθεί συνέχεια και να επαναληφθεί, για τρίτη φορά, και την επόμενη βδομάδα η συνάντηση των 19 στη Βιέννη (που είναι η δεύτερη από την περασμένη Παρασκευή).

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, σημείωσε ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη, «επικεντρώθηκαν στην συριακή αποκατάσταση» της σύρραξης προσθέτοντας ότι «μόνον οι Σύροι μπορούν να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον του προέδρου Μπασάρ Άσαντ». Επιπροσθέτως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε με νόημα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία στη Συρία χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της συριακής κυβέρνησης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα «περιορισμένης» χερσαίας επιχείρησης από τις ΗΠΑ στη Συρία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερστο Κογκρέσο. Ο ίδιος απάντησε έτσι ότι «το ερώτημα της χρήσης στρατιωτικής βίας με όποια μορφή χωρίς τη συμφωνία της Δαμασκού, για μας είναι μη αποδεκτό».

You must be logged in to post a comment Login