Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις στις 2 Νοέμβρη

28-10-2015
mathites-katalhpsh-2
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συντονίζοντας τη δράση τους για «να ακουστεί η φωνή μας σε όλα τα σχολεία, τις πόλεις, παντού!», όπως αναφέρουν.

«Γιατί τα σχολεία μας δεν έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν. Δεν έχουν καθηγητές – βιβλία – υποδομές – εργαστήρια.

Γιατί δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν για φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας.

Γιατί δεν πάει άλλο να τρελαινόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα απολυτήριο με συνεχόμενες εξετάσεις και αβέβαιο μέλλον», όπως σημειώνεται στο κάλεσμα 15μελών, 5μελών και Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων της Αττικής.

Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Νωρίτερα, από τις 10 π.μ., στο χώρο της συγκέντρωσης θα ξεκινήσει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και μαθητές των μουσικών σχολείων.

Οι μαθητές στο κάλεσμά τους διατυπώνουν τα αιτήματά τους ως εξής:

  • «Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών.
  • Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, να μην καταργούν – συγχωνεύουν σχολεία και τμήματα. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
  • Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές.
  • Στα τσακίδια τα μνημόνιά τους. Στα τσακίδια οι νόμοι τους για το “Νέο Λύκειο” και το “Νέο Επαγγελματικό Λύκειο”.
  • Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.
  • Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.
  • Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων μας.
  • Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».
Τα ραντεβού σε όλη τη χώρα

Για τις 2 Νοέμβρη, συλλαλητήρια ήδη έχουν προγραμματιστεί στις εξής πόλεις:

– Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

– Στην Πάτρα, στις 10.30, στην πλατεία Γεωργίου.

– Στην Καλαμάτα, στις 12.00, στην πλατεία 23ης Μάρτη.

– Στη Λάρισα, στις 12.00, στο 1ο Λύκειο Λάρισας.

– Στην Καρδίτσα, στις 12.00, στην κεντρική πλατεία.

– Στα Τρίκαλα, στις 12.00, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

– Στη Λαμία, στις 11.00, στην πλατεία Πάρκου.

– Στα Γιάννενα, στις 11.00, στην Ακαδημία.

– Στην Άρτα, στις 11.00, στην πλατεία Κιλκίς.

– Στην Πρέβεζα, στις 11.00, στο Πυροβολικό.

– Στη Βέροια, στις 12.00, στην πλατεία Δημαρχείου.

– Στις Σέρρες, στις 12.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

– Στην Καστοριά, στις 11.00, στην περιοχή Λύκεια.

– Στην Κοζάνη, στις 12.00, στην κεντρική πλατεία.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια μέρα, στους δρόμους βγαίνουν μαθητές και γονείς από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας. Το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε άλλες πόλεις που λειτουργούν τέτοια σχολεία.

Για τα μουσικά σχολεία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενές ώρες τη βδομάδα σε μουσικά μαθήματα και οι γονείς χαρακτηρίζουν τις τελευταίες προσλήψεις 164 αναπληρωτών «σταγόνα στον ωκεανό», αφού, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, είναι ζήτημα να καλύπτουν τις 3.000 από τις 25.000 ώρες που χάνονται εβδομαδιαίως. Οι γονείς ζητούν, επίσης, διασφάλιση της μεταφοράς και σίτισης των μαθητών.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 2 Νοέμβρη από τους μαθητές. «Χρειάζεται να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε από κοινού να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες τους. Καλούμε την ΟΛΜΕ και τοπικές ΕΛΜΕ να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μαθητών», σημειώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, που μετά τη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο στην οποία εκτίμησε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνει πως «οι αόριστες υποσχέσεις και η μη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως η κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων λόγω της υποχρηματοδότησης, η εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους κ.λπ., μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα μας και τη δράση μας».

You must be logged in to post a comment Login