Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Τουρκικά «μηνύματα» για τους Κούρδους με πολλούς αποδέκτες

27-10-2015

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βόρεια Συρία θύμα των μηχανορραφιών τους. Επειδή αυτό αποτελεί απειλή για εμάς και δεν είναι δυνατό για εμάς ως Τουρκία να πούμε “ναι” σ’ αυτήν την απειλή». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Νοτιοανατολική Τουρκία, αναδεικνύοντας την ανησυχία που προκαλούν στην τουρκική πλουτοκρατία οι εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ – Συρίας.

Το «μήνυμα» του Ερντογάν αφορούσε την πρόσφατη ανακήρυξη νέου αυτόνομου «καντονιού» στο Τελ Αμπιάντ, συριακή περιοχή πολύ κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, στην οποία προχώρησαν την περασμένη βδομάδα δυνάμεις προερχόμενες από το κουρδικό κόμμα PYD.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 μέλη του PKK στο PYD. Δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε αυτό, αυτό είναι ένα γεγονός», υποστήριξε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξίσωσης όλων των κουρδικών οργανώσεων, αλλά και καταγγέλλοντας όσες χώρες στηρίζουν τους Κούρδους στο όνομα της «αντιμετώπισης του “Ισλαμικού Κράτους”». «Όλες αυτές οι χώρες που μοιάζουν φιλικές προς εμάς, προσπαθούν να κάνουν αυτό το γεγονός να φανεί αντίστροφα. Όποια βοήθεια σε όπλα λαμβάνει το PYD, έρχεται απ’ αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα όπλα», πρόσθεσε, στο φόντο των «διαμαρτυριών» που η Άγκυρα υπέβαλε πρόσφατα προς Ουάσιγκτον, αλλά και Μόσχα για τη στήριξη των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας.

Οι ανακατατάξεις στην περιοχή (όπου είναι καθαρό πως μαγειρεύεται αλλαγή συνόρων και αυτή προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στην Τουρκία) ήδη κυριαρχούν στην προεκλογική αναμέτρηση, με δυνάμεις όπως το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το φιλοκουρδικό HDP να ασκούν κριτική στο ισλαμιστικό AKP ότι με την πολιτική του υπονομεύει την «ασφάλεια» της χώρας και οδηγεί στην απομόνωσή της, υποστηρίζοντας αλλαγή «γραμμής» σε μέτωπα όπως αυτό της Συρίας. Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ κλιμακώνονται τα παζάρια για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή (βλ. διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας – Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας στη Βιέννη για πολιτική μετάβαση στη Συρία και πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους») και, με δεδομένο το ρόλο που έχει η τουρκική αστική τάξη στην περιοχή, πολλοί αναμένουν τα αποτελέσματα που θα βγάλει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Στο μεταξύ, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΑΚΡ να μη συγκεντρώνει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία, αυξάνονται και οι διεργασίες για μετεκλογικές συνεργασίες. Σε αυτές τις συνθήκες, οι οργανώσεις νεολαίας των CHP – HDP έκαναν το Σαββατοκύριακο κοινή συγκέντρωση έξω από το σταθμό του τρένου στην Άγκυρα, απελευθερώνοντας 102 μαύρα μπαλόνια, στη μνήμη των ισάριθμων θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που «χτύπησε» μια λαϊκή κινητοποίηση και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες. Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι «η συμμορία που κυβερνά θέλει να προκαλέσει λουτρό αίματος σε όλη την Τουρκία. Θέλει να νιώθουμε εχθρότητα ο ένας απέναντι στον άλλο και να σκοτωνόμαστε σε δρόμους ή πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενωθούμε ενάντια σε αυτό το σκότος ως νέοι που αναζητούμε μια βιώσιμη χώρα».

Κατά τ’ άλλα, τη Δευτέρα μεταδόθηκε ότι τουλάχιστον επτά άτομα που εμφανίζονται ως μαχητές του ΙΚ και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, στη διάρκεια επιχείρησης της «αντιτρομοκρατικής» αστυνομίας σε σπίτια της περιοχής.

Τέλος, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε 244 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2013, οι οποίες είχαν ξεκινήσει κατά της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί και εξελίχθηκαν σε κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Οι κατηγορίες ποικίλλουν. Χαρακτηριστικό είναι πως τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες φυλάκισης «επειδή λέρωσαν ένα τέμενος», το οποίο χρησιμοποίησαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους…

You must be logged in to post a comment Login