Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συγχωροχάρτι σ’ αυτούς που κατέκλεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία

26-10-2015

skitso-asfalistiko-kefalaio-laos-prwthypoyrgos

Γράφτηκε σε άρθρο της «Αυγής»: «Το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στη χώρα έφτασε σε αδιέξοδο. Οι παλιές και οι νέες περικοπές συντάξεων δεν είναι παρά τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει, διαλύεται και δεν θα υπάρχει στο μέλλον αν δεν αλλάξει εκ θεμελίων (…) Οι συντάξεις, πάντως, είτε αλλάξει είτε δεν αλλάξει το σύστημα, θα περικοπούν. Το αναδιανεμητικό σύστημα τελείωσε. Και τελείωσε επειδή ήταν άδικο, φαύλο, σπάταλο και αντιλαϊκό».

Η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της δεν θα έβρισκαν πιο άξιο συνήγορο. Αλήθεια όμως: Μόνο του το Ασφαλιστικό έφτασε σε αδιέξοδο; Μόνο του καταρρέει και διαλύεται; Φυσικό φαινόμενο είναι η διάλυσή του; Και οι κυβερνήσεις που αποφάσιζαν δεν φέρουν ευθύνες; Αυτοί που ωφελούνταν για δεκαετίες από τις αποφάσεις αυτές, δεν έχουν ονοματεπώνυμο;

Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω στην καμπούρα των ασφαλισμένων, στο αίμα και τον ιδρώτα τους, από τις εισφορές τους, τα αποθεματικά των Ταμείων, στηρίχτηκε όλη η μεταπολεμική ανάπτυξη. Ότι οι εισφορές που τώρα λείπουν από τα Ταμεία, έγιναν εργοστάσια, τράπεζες, καράβια, μέσα από το φθηνό δανεισμό του κεφαλαίου. Αυτά τα δανεικά και αγύριστα προς το μεγάλο κεφάλαιο έφτιαξαν τα νέα μεταπολεμικά τζάκια. Αυτή είναι η «αγία ιδιωτική πρωτοβουλία», που τώρα στο όνομά της «ανάβει λαμπάδες» ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζοντας για λογαριασμό της και τα δικά του αναπτυξιακά πακέτα.

Ποιον ωφελούν οι περικοπές;

Αυτό που επίσης δεν λέει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι «περικοπές των συντάξεων» δεν είναι «σύμπτωμα», αλλά πολιτική απόφαση. Απόφαση σκληρή για τους συνταξιούχους και βαθιά ταξική, η οποία ανήκει εξολοκλήρου στις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση. Υπηρετεί μάλιστα συγκεκριμένη στρατηγική: Οι περικοπές γίνονται για να μην πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο και για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία, από τη μια, θα βρει «καθαρό» το τοπίο από τα «βαρίδια» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και, από την άλλη, θα αξιοποιήσει τις κρατικές περικοπές σαν «μποναμά» για νέες επιδοτήσεις και προνόμια από τον προϋπολογισμό.

Ισχυρίζονται με θράσος ότι το σύστημα ήταν «σπάταλο και άδικο». Σπάταλο απέναντι σε ποιους; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων πάντα ζούσαν στην ανέχεια. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν εκτοξεύονται στο βρόντο. Η συνολική ενοχοποίηση του Ασφαλιστικού, και κατ’ επέκταση των συνταξιούχων, υπηρετεί ένα βασικό στόχο που παρεισφρέει μέσα σε αυτό το αντιδραστικό ντελίριο και περιγράφεται σε τέσσερις λέξεις: «Το αναδιανεμητικό σύστημα τελείωσε».

Να, λοιπόν, πού το πάνε. Εκεί που το πάει και το πόρισμα. Εκεί που οδηγούν τα ασφαλιστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αναδιανεμητικό σύστημα, με όποιο στοιχείο εσωτερικής αλληλεγγύης είχε, με τα χαρακτηριστικά της αναδιανομής για τους πιο αδύνατους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την τριμερή χρηματοδότηση και την αντίστοιχη ευθύνη του κράτους, πρέπει να τελειώσει.

Ολοκληρώνουν την καταστροφή

Βέβαια, κι αυτό το σύστημα που υπήρχε μέχρι τώρα, σε καμιά περίπτωση δεν κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες, και δεν θα μπορούσε άλλωστε, μέσα σε αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Όμως, τώρα επιδιώκουν να εξαλείψουν και το παραμικρό ίχνος από τέτοια χαρακτηριστικά. Να τα ισοπεδώσουν και να παραδώσουν τους ασφαλισμένους ανυπεράσπιστους στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν.

Επιδιώκουν μάλιστα να το κάνουν αναπαράγοντας τις συκοφαντίες και τα ιδεολογήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, διογκώνοντας παθογένειες και συμπτώματα του Ασφαλιστικού – για τα οποία ευθύνονται οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους – για να ενοχοποιήσουν τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους οικοδόμους, αποφεύγοντας, έστω και για «ξεκάρφωμα», να μιλήσουν για τα μεγάλα εγκλήματα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης που συντελέστηκαν για να στηριχθεί η ντόπια πλουτοκρατία.

You must be logged in to post a comment Login