Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Αναζήτηση αρχηγού εν μέσω αντιφάσεων

24-10-2015
nd-grafeia-2

Συνεχίζεται η μάχη στο εσωτερικό της ΝΔ με κεντρικό ζητούμενο με ποιον από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους (Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας) θα καταφέρουν να εμφανιστούν εκ νέου ως αξιόπιστη «εναλλακτική λύση» στη διαχείριση της εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα αποκτήσουν ξανά την ικανότητα να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στα προτάγματα των πλουτοκρατών.

Το όλο σχήμα, βέβαια, έχει και τις αντιφάσεις του: Από τη μια, στη ΝΔ καλούνται να στηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, που ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών παζαριών για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων με τους δανειστές τους στο εξωτερικό, για να διασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότησή τους. Και από την άλλη, να εμφανίζονται αντιπολιτευόμενοι στην κυβέρνηση ώστε να… συμμαζεύουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οπότε οι κυβερνήσεις να παραμένουν σταθερές, εδραζόμενες πάνω στους δύο πυλώνες του κυρίαρχου πολιτικού σκηνικού, κεντροαριστερό και κεντροδεξιό, που θα αναλαμβάνουν εναλλάξ την κυβερνητική διαχείριση.

Σε αυτό το υπόβαθρο και με βάση πληροφορίες από τη Μαδρίτη, όπου συνεδρίασε την Τετάρτη και την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι η αντιπροσωπεία της ΝΔ δέχτηκε πιέσεις από τα αδελφά της ευρωπαϊκά κόμματα να στηρίξει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και να μην …υποπέσει σε «αντιμνημονιακή στροφή», όπως είχε κάνει την εποχή που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τότε τον Αντ. Σαμαρά, έγραφαν χτες τα «ΝΕΑ» παρεμβαίνοντας με άρθρο τους: «Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από τη Μαδρίτη ότι οι Ευρωπαίοι δεξιοί έκαναν παράπονα στη ΝΔ επειδή δεν ψηφίζει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τότε ένα μόνο συμπέρασμα υπάρχει: οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι (…) Αυτού του τύπου οι αντιλήψεις και παρεμβάσεις έχουν κάνει έως τώρα τεράστιο κακό στη διαχείριση της κρίσης. Διαχρονικά. Στην αρχή για τους μεγάλους το κακό παιδί ήταν ο Σαμαράς που δεν τους άκουγε και δεν βοηθούσε τον καλό Παπανδρέου. Μετά έπεσε η φαεινή ιδέα της κοινής κυβέρνησης Παπαδήμου – και διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα. Ύστερα το κακό παιδί ήταν ο Τσίπρας που δεν βοηθούσε τον καλό Σαμαρά. Και τώρα φτου κι από την αρχή! Τα κακά παιδιά θα είναι όσοι δεν βοηθούν τον Τσίπρα που έγινε εν τω μεταξύ καλό παιδί και τρώει όλο το φαγητό του»… Επισημάνσεις χαρακτηριστικές τόσο για τις αντιφάσεις στις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, όσο και για τη διαρκή εναλλαγή ρόλων μεταξύ των δυνάμεων της διαχείρισης, η οποία βέβαια ντύνεται πάντα με κάποιο αποπροσανατολιστικό καμουφλάζ…

Σε ένα τέτοιο κλίμα, χτες το απόγευμα, συνεδρίασε εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για το θέμα της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 22/11 (αν χρειαστεί και β’ γύρος θα γίνει στις 29/11), αλλά και για τον τρόπο συγκρότησης των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών.

Σημειωτέον, σε μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα – τα οποία φυσικά κάθε πλευρά τα βάζει κάτω και τα …ψειρίζει εξετάζοντας αν την εξυπηρετούν ή όχι στην κούρσα διαδοχής – από την πλευρά Μεϊμαράκη μπαίνει και το ζήτημα με τους εκλογικούς καταλόγους. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι δεν μπορεί να γίνονται εγγραφές τη μέρα των εκλογών και το πιο σωστό είναι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη της ΝΔ για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, να το κάνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις 22/11, και άρα να είναι έτοιμοι από πριν οι εκλογικοί κατάλογοι.

You must be logged in to post a comment Login