Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σύμπλευση με τις ΗΠΑ

23-10-2015

Η πλήρης στοίχιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, υπηρετώντας έτσι τις βλέψεις «γεωπολιτικής αναβάθμισης» των ντόπιων πλουτοκρατών, καθώς και η ανάδειξη της χώρας ως ΝΑΤΟικού προμαχώνα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκαν και προχτές, στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Παρά τη σιγή ιχθύος που επέλεξε να τηρήσει, για άλλη μια φορά, η συγκυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις συνεννοήσεις της με τον αμερικανικό παράγοντα, τα όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους η ίδια η Νούλαντ είναι αποκαλυπτικά όσων είπαν πίσω από τις κλειστές θύρες:

«Είχα διαβουλεύσεις με έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα (…) Τα θέματα που συζητήσαμε με την κυβέρνηση ήταν, προφανώς, σχετικά με την πρόοδο και τις προσπάθειες που κάνει τώρα η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές. Επίσης, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και (σ.σ. συζήτησαν) πώς να προσελκύσουμε περισσότερες από αυτές».

Επίσης, η Νούλαντ σημείωσε:

«Μιλήσαμε για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP (σ.σ.: αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου που προκρίνουν οι ΗΠΑ), το κίνητρο για το οποίο μιλάμε, να πηγαίνει από εκεί (σ.σ.: τη Β. Ελλάδα) μέχρι τη Βουλγαρία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

«Και προφανώς μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ολες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί».

«Ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι (σ.σ.: ως αμερικανική κυβέρνηση) που είδαμε το (σ.σ. ελληνικό) Κοινοβούλιο να περνά το μεγάλο πακέτο μέτρων (σ.σ.: το πολυνομοσχέδιο) λίγες μέρες πριν. Υπάρχει, βέβαια, ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει εκεί (…) Αλλά τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο (…) Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το χρέος. Και εμείς έχουμε αποτελέσει τον εταίρο της Ελλάδας καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ισχυρός εταίρος».

Παραπέρα, ερωτώμενη για το περιεχόμενο της αναμενόμενης επίσκεψης (περί τα μέσα Νοέμβρη) του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, είπε: «Όταν έρθει θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι’ αυτή τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία,κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».

Έτσι, λοιπόν, από τη μια, η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας για τη «βελτίωση του κλίματος» για τις μπίζνες των κεφαλαιοκρατών. Από την άλλη, η συγκυβέρνηση προωθεί την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Και οι δύο εξελίξεις είναι εξίσου επικίνδυνες για το λαό, που πρέπει να τις αντιπαλέψει.

You must be logged in to post a comment Login