Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ξεκίνησε η συζήτηση για το επόμενο κύμα της βαρβαρότητας

22-10-2015

Όλη η «βεντάλια» του επόμενου κύματος αντιλαϊκών μέτρων «άνοιξε» από τις πρώτες συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τεσσάρων αντιλαϊκών οργανισμών για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι έγινε κατ’ αρχήν δεκτή ως «γενικό ισοδύναμο» η «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με αριθμούς. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για την «ποσοτικοποίηση» των μέτρων που προτείνει το υπουργείο, τα οποία προφανώς θα σερβιριστούν ως μέτρα «ισοδύναμης» βαρβαρότητας με αυτά που προτείνουν οι «θεσμοί».

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταθάκη, έγινε συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκε η άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας, ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, με το σχετικό παζάρι να γίνεται για τα κριτήρια που θα τεθούν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ επικυρώθηκαν οι προβλέψεις του μνημονίου για την «απελευθέρωση» των αγορών σε μια σειρά τομείς όπως το γάλα, το ψωμί και τα φαρμακεία, προκειμένου να συγκεντρωθεί η «πίτα» σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τους κλάδους των πετρελαιοειδών και των αλκοολούχων ποτών θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων. Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η κυβέρνηση αναμένει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το σημερινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη βραδινή συνάντηση που είχε το κουαρτέτο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, για δεύτερη φορά εντός της ημέρας. Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν τα «ισοδύναμα μέτρα» για να αναπληρωθούν οι απώλειες από τη ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα οποία βρίσκονται προ των πυλών.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε αμέσως μετά ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία» και ότι οι «θεσμοί» συμφωνούν ότι «η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%». Και για να δώσει εικόνα «επιτυχίας» της κυβέρνησης είπε ότι «τα στοιχεία μπορεί να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα, αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση». Είπε επίσης ότι «οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου, αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των «θεσμών» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. «Τα πράγματα έχουν πάρει λίγο – πολύ το δρόμο τους», ανέφερε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg».

You must be logged in to post a comment Login