Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΥπαρκτός κίνδυνος να μην μπορέσει να λειτουργήσει το ΑΠΘ

Υπαρκτός κίνδυνος να μην μπορέσει να λειτουργήσει το ΑΠΘ

Τον υπαρκτό κίνδυνο να μην μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και στοιχειωδώς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναδεικνύει με δελτίο Τύπου η Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στις πρυτανικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016 θα είναι 11.900.000 ευρώ, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2015, τη στιγμή που οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, φύλαξη, ενοίκια κλπ.) και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται για το 2016 στα 18.500.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% (από τα 44.700.000 ευρώ).

Όπως καταγγέλλει η Πρυτανεία του ΑΠΘ, «με την εγκεκριμένη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από το υπουργείο, βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ΑΠΘ», ενώ προσθέτει ότι «η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους φοιτητές μας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη δημιουργικότητά μας και τις δικές μας δυνάμεις. Η περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης δεν συνάδει με το στόχο της αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που απαιτεί η ελληνική κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ