Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

154 βουλευτές ψήφισαν τη νέα αντιλαϊκή βαρβαρότητα

17-10-2015

boylh-12

Με 154 ψήφους «Ναι» και 140 «Όχι» σε σύνολο 294 βουλευτών ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Έλειπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου που σε επιστολή της γνωστοποίησε πως αν ήταν στη ψηφοφορία θα ψήφιζε «Ναι» σε όλα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν.

Καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων.

Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν τα άρθρα 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (ΕΝΦΙΑ), 5 (100 δόσεις), 10 (μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε ενιαίο λογαριασμό), 13(δημοτικά τέλη), 14 (συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας), 17 (διαγραφή χρεών ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και 21 (ρυθμίσεις για οίνο).

Ο Νίκος Νικολόπουλος διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ψηφίζοντας επί της αρχής «ναι», αλλά επί των άρθρων υπερψήφισε μόνο για τα άρθρα 14 και 17 και τα καταψήφισε τα υπόλοιπα.

Η ΝΔ υπερψήφισε το άρθρο 14. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 14 και το 17. Το Ποτάμι ψήφισε το άρθρο 10. Όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Από την ψηφοφορία έλειπαν από τη ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Άννα Καραμανλή, από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γενηματά και ο Γιάννης Μανιάτης, από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου.

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

Να αποσείσει το πολιτικό κόστος από την ψήφιση το καλοκαίρι του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων επιχείρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης με την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου. Υποστήριξε ότι η ΝΔ ψήφισε το πρόγραμμα-μνημόνιο «που έχει στόχους και χρονοδιαγράμματα» και πως τα μέτρα είναι «του Τσίπρα και του Καμμένου» και τώρα «να τα ψηφίσουν μόνοι τους».

Πάλι για μειώσεις συντάξεων μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει και το πόρισμα των σοφών καλλιεργεί το έδαφος για να μειωθούν περισσότερο με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απέφυγε να κάνει αναφορά στα κέρδη που επί δεκαετίες καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος του λαού.

Ομιλίες των υπουργών

Τα φτωχά και μεσαία στρώματα θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης που θα εξαπολύσει όλο το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, πρόγευση της οποίας είναι και το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υλοποιούμε όσα ψηφίσαμε μαζί ανάφερε προς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Ισχυρίστηκε, όπως και στη συζήτηση στις επιτροπές, ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να ψηφίσει τα αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας ότι «είναι μια πολική αναγκαιότητα» προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση και να λάβουν ζεστό χρήμα οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κάνουν το «καθήκον» τους, αναμασώντας τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα να ψηφιστούν τα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής στο λαό, λέγοντας ότι υπάρχουν τα «ανοιχτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» βάζουν ταφόπλακα στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος κάλεσε τα άλλα κόμματα που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, να στηρίξουν τα «δύσκολα σημεία» του πολυνομοσχεδίου, γιατί αλλιώς «υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Να κρύψει τι ευθύνες της ΝΔ για την ψήφιση του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων επιχείρησε ο εισηγητής της Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο κι ενώ έχει συμφωνήσει και έχει ψηφίσει τις γενικές κατευθύνσεις από τις οποίες απορρέουν τα μέτρα, το τρίτο μνημόνιο, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το τρίτο και χειρότερο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση», όταν οι υπουργοί ενώ νομοθετούν ισχυρίζονται ότι «επιφυλάσσονται» για αλλαγή των νόμων!

Ο εισηγητής της ΝΔ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ελεύθερη επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, εννοώντας την ανάπτυξη που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψουν τα κέρδη του, με τσακισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Να αποποιηθεί των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου επιχείρησε ο εισηγητής του Ιωάννης Κουτσούκος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους χρεώσει το τρίτο μνημόνιο με τους επαχθείς όρους, ενώ αυτοί είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγαν -όπως είπε- προσωπικά οι κ. Τσίπρας και Καμμένος και όχι η ομάδα διαπραγμάτευσης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ. Σε μία επιφανειακή κριτική προς την κυβέρνηση, ο Ι. Κουτσούκος έκανε λόγο για ατυχείς επιλογές και ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε βγει από τα μνημόνια, εάν η κυβέρνηση δεν επέλεγε να διεξαγάγει εκλογές.

Ρεσιτάλ υποκρισίας και για το Ασφαλιστικό, όπου ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι Λοβέρδου και Κουτρουμάνη διαφύλασσαν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι το 2012, ενώ τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα καταργεί.

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε πέντε σημεία που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τις συντάξεις πείνας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή του ΦΠΑ στο 23% στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια, την ώρα βέβαια που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σύσσωμοι το 3ο μνημόνιο που προβλέπει και επιβάλλει ακριβώς αυτά τα πέντε μέτρα!

Φύλλο και φτερό έκανε τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί κοινωνικής ευαισθησίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου.

Τόνισε πως το πρόσημο των επιλογών της κυβέρνησης δεν είναι κοινωνικό ή αριστερό, αλλά ταξικό καθώς αυτές εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του με βάση τα ίδια τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας πως διευκολύνεται η δράση το κεφαλαίου αφού απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές, που ιδιωτικοποιούνται, απαλλάσσονται από την επιβολή δημοτικών τελών, ενώ μειώνονται και τα πρόστιμα για πλαστά και οικονομικά τιμολόγια.

«Βάζετε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου πως έχει ζητήσει από την Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου να εποπτεύσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη για το κεφάλαιο όχι για το λαό, καθώς υλοποιεί τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου.

Δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και ανέφερε πως «επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της αριστεράς μαζί με τους ΑΝΕΛ είναι το υπηρετικό προσωπικό των μονοπωλίων» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα είναι ταξικά και βάρβαρα, είναι οδοστρωτήρας για το λαό και κάνοντας αναφορά σε ένα προς ένα κατέδειξε ότι εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του λαού.

Το Ποτάμι τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου, θέλοντας να πάρει όψιμες αποστάσεις από το μνημόνιο που ψήφισε το καλοκαίρι, με τον εισηγητή του, Χάρη Θεοχάρη, να δηλώνει πως «δεν θα μοιραστούμε το ενοίκιο», εννοώντας προφανώς το πολιτικό κόστος.

«Στηρίξαμε τη χώρα μας και τώρα κρίνουμε τις διατάξεις που φέρατε», είπε. «Δεν ψηφίζουμε τις λάθος διατάξεις του καλοκαιριού που δεν μπορέσατε να διορθώσετε», πρόσθεσε, αποσιωπώντας πως με όποιον τρόπο και αν εφαρμοστεί το μνημόνιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το λαό.

Οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καμμένος, εμφανίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα σαν μοναδική επιλογή με το επιχείρημα ότι αν δεν εφαρμοστούν, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα οδηγηθεί στη δραχμή.

Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική στα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο ότι έχουν καταθέσει στη συζήτηση μια διαφορετική πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν διαφωνούν επί της ουσίας.

Η Ένωση Κεντρώων για μια ακόμα αφορά εμφανίσθηκε πρόθυμη να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιλογές της, με τον εισηγητή Μάριο Γεωργιάδη να αναφέρει από το βήμα τη Βουλής «αν μας θέλετε συμμάχους μην κλείνεται το μάτι σε πελατειακές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να σας καταγγείλουμε, αλλά για να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική». Δήλωσε ότι τελικά το κόμμα του καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο μιας και στις Επιτροπές είχε δηλώσει πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, κατέφυγε σε κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των ντόπιων πλουτοκρατών, μιλώντας για «αντιαναπτυξιακή λαίλαπα» και για «αντεθνικό μνημόνιο». Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε κορόνες για υποταγή στους δανειστές, αλλά φρόντισε να αφήσει έξω από το κάδρο την ντόπια άρχουσα τάξη, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι η φασιστική οργάνωση είναι το μαντρόσκυλο των εργοδοτών.

Στην αρχή της συζήτησης το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου και ζήτησε την επαναδιατύπωσή τους. Οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος κατέθεσαν τροποποιήσεις που δεν ικανοποίησαν το ΠΑΣΟΚ αλλά κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται πως προχθές με την ψήφισή του κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

You must be logged in to post a comment Login