Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι διωγμοί σε βάρος των μεταναστών θα ενταθούν

16-10-2015

Στην πεπατημένη της διαλογής προσφύγων, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αστικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φτηνά εργατικά χέρια, αλλά και στα ζητήματα της λεγόμενης «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», κινήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας βρέθηκαν τα παζάρια με την Τουρκία, για το ρόλο της στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω «Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγματεύση αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας, προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Αν και στη Σύνοδο εμφανίστηκε ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της Τουρκίας, το θέμα της βίζας, δεν έχει απομακρυνθεί και το ζήτημα των κοινών ελληνοτουρκικών ναυτικών περιπολιών στο Αιγαίο, το οποίο παραμένει ως πρόταση από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Το θέμα τέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά το πέρας της πρώτης ημέρας, δήλωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Ενίσχυση της καταστολής και των επαναπροωθήσεων

Σε ό,τι αφορά την «αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων», οι 28 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την ενίσχυση της FRONTEX, η οποία πλέον θα μπορεί να πραγματοποιεί και απελάσεις («επαναπροωθήσεις») κατευθείαν από τα «κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων» (hot spots), που έχουν δημιουργηθεί και στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο). Ο Ντ. Τούσκ, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι τα κράτη-μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Ενόψει και της Συνόδου στη Βαλέτα, στις 11 – 12 Νοέμβρη, μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως στόχος είναι η επεξεργασία μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής μεταναστών, η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και η δημιουργία διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. Μια κάνουλα δηλαδή που θα ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων της ΕΕ. Μάλιστα, προεξοφλώντας κλιμάκωση των συγκρούσεων σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη κ.λπ., δήλωσε με κυνισμό ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για παν ενδεχόμενο.

Στη διάρκεια αυτής της Συνόδου αναμένεται να συζητηθούν, επίσης, η «Έκθεση των Προέδρων» για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και το δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

You must be logged in to post a comment Login