Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Αριστερές» προκλήσεις…

16-10-2015

aygh-mnhmonio-akyro-katapshfise-o-laos-elpida-eftase-1

Με επιχειρήματα που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν ούτε οι προπαγανδιστές του σχεδίου Γιαννίτση, η χτεσινή «Αυγή» προσπαθεί να δικαιολογήσει και κυρίως να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων τις συντελούμενες και επερχόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Με αφορμή την εξειδίκευση, με υπουργική απόφαση, των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, η «Αυγή» γράφει: «Είναι κατανοητή η αγωνία του εξηντάρη να μάθει πόσο περισσότερο πρέπει να μείνει στη δουλειά του πριν έρθει η ώρα της σύνταξης (…) αλλά για τον τριαντάρη, τον σαραντάρη, τον πενηντάρη, εφόσον βέβαια έχει δουλειά αυτές τις άγριες εποχές, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δε θα έπρεπε να είναι κυρίαρχο στο νου του (…) είναι παράλογο να θεωρεί κανείς ότι δικαιούται στα πενήντα του να ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο».

Δηλαδή, οι σημερινοί εργαζόμενοι και άνεργοι δε θα πρέπει να δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα, μόνη τους έγνοια θα πρέπει να είναι το πώς θα έχουν δουλειά! Από εκεί κι ύστερα …έχει ο θεός, αφού με τα μέτρα που έρχονται και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που σήμερα μπαίνουν στην παραγωγή δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν σύνταξη…

Σκόπιμα, όμως, η «Αυγή» επικεντρώνει το ζήτημα του Ασφαλιστικού αποκλειστικά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κρύβει συνειδητά ότι Κοινωνική Ασφάλιση σημαίνει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και Πρόνοια, και φροντίδα για όσους αναγκάστηκαν να αποσυρθούν πρόωρα από την εργασία, εξαιτίας κάποιας ασθένειας, ή ατυχήματος.

Όλα αυτά, μαζί με το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπαίνουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας γι’ αυτόν το σκοπό και το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών», που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Με επιχειρήματα σαν κι αυτά, είναι προφανής ο στόχος της «Αυγής» να διεγείρει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των ανέργων, των παλιών και νέων ασφαλισμένων.

Προσπαθεί, με προκλητικό τρόπο, να αποδομήσει το έδαφος που αντικειμενικά υπάρχει για να εκφραστεί ενιαία και αγωνιστικά η αγανάκτηση ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος συνταξιούχων, εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νέων και γυναικών.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, «πιάνει στο στόμα της» δύο από τις κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή τους νέους και τις γυναίκες, για τις οποίες αυθαίρετα διαπιστώνει ότι οι περισσότερες θα προτιμούσαν να έχουν «περισσότερο χρόνο όταν το παιδί τους είναι ενός ή δύο χρόνων», παρά «να βγουν στη σύνταξη μόλις έχουν ξεπαιδιάσει».

Η «Αυγή» ξέρει καλά ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν εξομοιωθεί ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες με προηγούμενους νόμους, στο όνομα μάλιστα της ισότητας (!) και ότι όποιες δυνατότητες υπήρχαν για μια γυναίκα να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα, επί της ουσίας «τελειώνουν», με τα νομοθετήματα και της σημερινής κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, πανηγυρίζει επειδή με τη συμβολή και του ΣΥΡΙΖΑ «ξηλώθηκε» οποιαδήποτε προστατευτική διάταξη έπαιρνε υπόψη τον αναπαραγωγικό και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας και της εξασφάλιζε ορισμένες καλύτερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Όλα αυτά, για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, για τον επιπλέον λόγο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «όχι μόνο δεν τολμούσαν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, αλλά συστηματικά διέλυαν και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Επομένως, να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι, να ισοπεδώσει ότι έχει μείνει όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση… Ασφαλισμένοι, άνεργοι και συνταξιούχοι πρέπει να της δείξουν ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο αντιδρώντας και οργανώνοντας την πάλη τους πλάι στις ταξικές δυνάμεις ώστε να μην ζήσουν σαν δούλοι το 2015 με τόσο πλούτο γύρω τους!

You must be logged in to post a comment Login