Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Πόρισμα «φωτιά και τσεκούρι» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

15-10-2015

gkilotina-elpida

Το πόρισμα, που είναι «φωτιά και τσεκούρι» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, και δημοσιοποιείται σήμερα, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από τον «δούρειο ίππο» του κοινωνικού διαλόγου να νομιμοποιήσει και να επιβάλλει τις προαποφασισμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση στα πλαίσια των απαιτήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Παράλληλα με την ψήφιση του βαθιά αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση επεκτείνει την επίθεσή της και από την άποψη αυτή πρέπει «να σηκωθούν και οι πέτρες» στα συλλαλητήρια των ταξικών δυνάμεων.

Τα υλικά οικοδόμησης της νέας αρχιτεκτονικής

Με τη νέα «αρχιτεκτονική του συστήματος» θα εξαερωθεί ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και μπαίνουμε ολοταχώς στο ιδιωτικοποιημένο – πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα για όσους έχουν και μπορούν με την συντριπτική πλειοψηφία να λαμβάνει παροχές σε επίπεδα «πτωχοκομείου». Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων προς τα κάτω με νέα μείωση όλων των συντάξεων και στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα, αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.
  • Σχέδιο επανεξέτασης και των σημερινών συντάξεων, με στόχο την επέκταση της μείωσης τους.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμό σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ και μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών.
  • Δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος της κύριας σύνταξης, η οποία θα συνδέεται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια και το προσδόκιμο ζωής.

Επισημαίνεται ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «έθεσε τις βάσεις» του νέου αντιασφαλιστικού «οικοδομήματος», το οποίο ολοκληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις και νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αφού λοιπόν προχώρησε στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας σε μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων, αφού πετσόκοψε τις κατώτερες συντάξεις και συνυπέγραψε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνεχίζει με την κατασκευή του «νέου μοντέλου», οι βασικοί άξονες του οποίου προβλέπουν:

Η κυβέρνηση αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη βδομάδα να εγκρίνει το «νέο μοντέλο του Ασφαλιστικού», για το οποίο θα αξιοποιηθεί δεόντως επικοινωνιακά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.

Η επίθεση στο Ασφαλιστικό δεν έχει ημερομηνία λήξης

Ενδεικτικό της συνολικής επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση που δεν έχει τελειωμό είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου από το βήμα της βουλής την Τετάρτη 14 Οκτώβρη σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν αποτελεί τη συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, καθώς αυτή με τη μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος πρόκειται να έρθει με ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το Νοέμβρη. Δηλαδή παραδέχτηκε ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα όχι μόνο δεν τελειώνουν εδώ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, αλλά το «κυρίως ψητό» των ανατροπών είναι μπροστά.

Είναι χαρακτηριστική επίσης η δήλωση μέλους της 12μελούς επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος ότι «όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα έχουν το σημερινό ύψος», που σημαίνει ότι επίκεινται νέες δραστικές περικοπές.

You must be logged in to post a comment Login