Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Αντεπίθεση των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων

07-10-2015

Χερσαίες επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών ξεκίνησαν σήμερα οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, την ώρα που το Ιράκ ενδέχεται να ζητήσει την επέκταση των ρωσικών βομβαρδισμών στην επικράτειά του. Την ίδια ώρα η Μόσχα εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο συντονισμού των επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ.

Ο συριακός στρατός και συμμαχικές πολιτοφυλακές διεξήγαγαν σήμερα χερσαίες επιθέσεις εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών στη Συρία, υποστηριζόμενοι από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σε αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη μεγάλη συντονισμένη επίθεση μετά την επέμβαση της Μόσχας. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν βόρειες περιοχές της επαρχίας Χάμα και κοντινές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ, βάζοντας στο στόχαστρο πόλεις κοντά στον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά – νότου που περνά μέσα από μεγάλες πόλεις της Δυτικής Συρίας. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ ελέγχεται από μια συμμαχία αντικαθεστωτικών οργανώσεων που περιλαμβάνει το «Μέτωπο Νούσρα», παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη Συρία, και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Χερσαίες επιθέσεις με σφοδρούς βομβαρδισμούς από πυραύλους εδάφους – εδάφους στόχευσαν τουλάχιστον τέσσερις θέσεις των αντικαθεστωτικών στην περιοχή και σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο έδαφος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για ρωσική εμπλοκή στο έδαφος.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και περιφερειακά φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια δεν έκαναν σήμερα καμία αναφορά είτε στις νέες ρωσικές επιδρομές είτε στις χερσαίες επιθέσεις.

Η Μόσχα μπορεί να εξετάσει αμερικανικές προτάσεις για συντονισμό

H Ρωσία μπορεί να επεξεργαστεί τις αμερικανικές προτάσεις για το συντονισμό των επιδρομών της στη Συρία με αυτές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στα αιτήματα του Πενταγώνου και εξέτασε σε βάθος τις αμερικανικές προτάσεις για το συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” στο συριακό έδαφος. Γενικά, οι προτάσεις αυτές μπορούν να τεθούν υπό επεξεργασία. Προσπαθούμε μόνο να αποσαφηνίσουμε από την πλευρά μας ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αυτών του Πενταγώνου», δήλωσε ο στρατηγός, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε επανειλημμένα τον πρεσβευτή της Ρωσίας χθες για να διαμαρτυρηθεί για τις κατ’ επανάληψη παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και να τον προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν παρόμοια περιστατικά επαναληφθούν.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας συνάντησης με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα για να συζητηθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη των παραβιάσεων. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας είχε επίσης κληθεί το Σάββατο και τη Δευτέρα για τον ίδιο λόγο.

Η Βαγδάτη ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από τη Μόσχα

Το Ιράκ ενδέχεται να ζητήσει σύντομα την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο έδαφός του και επιθυμεί μεγαλύτερη ανάμειξη της Μόσχας, σε σχέση με τις ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά της οργάνωσης, δήλωσε σήμερα στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ιρακινού κοινοβουλίου.

«Μπορεί να αναγκαστούμε να ζητήσουμε από τη Ρωσία να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ σύντομα. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες μερικές ημέρες ή εβδομάδες το Ιράκ θα αναγκαστεί να ζητήσει από τη Ρωσία να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές και αυτό εξαρτάται από την επιτυχία τους στη Συρία», είπε ο Χακίμ αλ Ζαμίλι.

You must be logged in to post a comment Login