Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Εφαρμογή του τρίτου μνημονίου χωρίς κανέναν ενδοιασμό

05-10-2015

oxi-dhmopshfisma-planhths-arhs

Τη διαβεβαίωση ότι «χωρίς κανέναν ενδοιασμό» η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο, παρείχε σε δηλώσεις του στο «Real FM» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δήλωσε πως «η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από τη συμφωνία αυτή» και πως «η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή τώρα. Δεν νομίζω να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να υλοποιήσει αυτό που η φρέσκια εντολή της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των μέτρων ανάφερε πως «υπάρχει μία πολύ στενή παρακολούθηση και οι προδιαγραφές και η πολιτική βούληση είναι να προχωρήσουμε στην κανονική εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέσα στις επόμενες 40 μέρες» και συνέδεσε την εφαρμογή τους με «το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους» και τη διαδικασία «ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία προβλέπει τις 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες 11 δεν θα προχωρήσουν και θα περάσουν στο Ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί (Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας), το οποίο έχει τριακονταετή ορίζοντα».

Αεροδρόμια και ΑΔΜΗΕ

Εξελίξεις αναμένονται στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων καθώς η γερμανική «Fraport» εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση της εγγυητικής επιστολής μέχρι το Φθινόπωρο του 2016. Δεν αποκλείεται να θέσει και θέμα τιμήματος διότι προβάλλει το επιχείρημα ότι ορισμένα αεροδρόμια θα χρειαστούν σημαντικά έργα υποδομής που θα πρέπει να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ».

Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι η σύμβαση με τη «Fraport» θα «υπογραφεί ως έχει» και ότι «δεν συζητάμε μείωση στο τίμημα» που είναι 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση των περιφερικών αεροδρομίων για 40 χρόνια με δικαίωμα παράτασης άλλων 10 χρόνων.

Για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση στο μνημόνιο έχει δεσμευθεί ότι «έως τον Οκτώβρη του 2015, οι αρχές: α) θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (βασικό παραδοτέο). Για το σκοπό αυτόν, οι αρχές απέστειλαν την πρώτη πρόταση στους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015, β) θα επανεξετάσουν τη φορολόγηση της ενέργειας, γ) θα ενισχύσουν την οικονομική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, δ) θα μεταφέρουν στο εσωτερικό δίκαιο την οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή απόδοση, θεσπίζοντας τη νομοθεσία που έχει ήδη υποβληθεί στο κοινοβούλιο».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδρύσει μια νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται την υψηλή τάση, ενώ η απελευθέρωση θα προχωρήσει καθώς όπως αναφέρει ο Γ. Σταθάκης στο «Real FM» «η αγορά ενέργειας φυσικά θα έχει στάδια απελευθέρωσης αλλά η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο» αλλά προφανώς με τη συμμετοχή ιδιωτών.

You must be logged in to post a comment Login